СА ПРЕДСЕДНИКОМ О УСЛОВИМА ИЗБОРА: За следећу недељу заказан наставак међустраначког дијалога на којем не учествују европски посредници

С. С. Р.

21. 07. 2021. у 09:46

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић учествоваће следеће недеље у дијалогу странака без европских посредника на којем ће се сумирати досад постигнути резултати у побољшању изборних услова, а о томе је у уторак разговарао са Ивицом Дачићем, шефом парламента.

СА ПРЕДСЕДНИКОМ О УСЛОВИМА ИЗБОРА: За следећу недељу заказан наставак међустраначког дијалога на којем не учествују европски посредници

Илустрација / Фото: Новости архива

Вучић је био на првом састанку странака које не желе страно посредовање, док не учествује на састанцима под "капом" Европског парламента.

- Вишестраначка политика би требало да се врати у парламент. У том смислу смо имали два крака дијалога, један без европских парламентараца, други са њима. Европски парламентарци нису могли да путују због ковида. Ово је први пут да су дошли. Дијалог ће се наставити у септембру. Рок нам је до 1. октобра да се постигне договор око тога - навео је Дачић.

На столу дијалога који се води без странаца, али и оног уз посредовање представника ЕП биле су разне теме - присуство у медијима, бирачки спискови, функционерска кампања, рад РЕМ... Опозиција је досад добила предлоге за побољшање изборних услова у медијима од РТС и РТВ, а очекује се да то учине и ТВ Прва, Б92, Хепи, али и "Вечерње новости" и "Политика", чији су представници разговарали са политичким организацијама. РТС је изнео предлог да два пута недељно у Јутарњем програму иде политички блок, да се садржајем прошири "Дневник у 12", емисије "Око", "Око магазин", "Око економије" и "Шта радите, бре". Покрајински сервис је става да код њих нема дискриминације, да имају три политичке емисије - "Политбиро", "Страначку хронику" и "Прави угао" и најавили су увођење још једне дебатне од септембра. Опозиција је питала зашто се проширење не уведе и у Дневник 2.

Посебан део дијалога водио се и око мањинских партија. Епилог је да ће се смањити број потписа потребних за пријаву изборне листе са 10.000 на највероватније од три до пет хиљада. План је да се договори заврше до октобра, односно шест месеци пре одржавања избора.

О ЗАЈЕДНИЧКОМ НАСТУПУ

ДАЧИЋ је најавио да ће бити одржан и партијски састанак између СПС и СНС о сарадњи на предстојећим изборима. Лидер социјалиста је раније говорио да је СПС отворен за наступ на заједничкој листи, као одговор на евентуално уједињавање опозиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)