ЧЛАНСТВО У ЕУ НИЈЕ ПРЕПРЕКА ЗА ДИПЛОМАТСКЕ ОДНОСЕ СА СИРИЈОМ: Амбасада Србије у Дамаску је доказ независне спољне политике наше државе

Novosti online

18. 07. 2021. у 17:03

ПОВОДОМ навода појединих медија да је Србија "ударила шамар" ЕУ тиме што је вратила амбасадора у Сирију након последњих избора из Министарства спољних послова кажу за "Новости" да се дипломатски односи две државе никада нису прекидали, као и да они нису уперени против било које државе или организације.

ЧЛАНСТВО У ЕУ НИЈЕ ПРЕПРЕКА ЗА ДИПЛОМАТСКЕ ОДНОСЕ СА СИРИЈОМ: Амбасада Србије у Дамаску је доказ независне спољне политике наше државе

/ Фото З. Јовановић

- У светлу вишедеценијских, традиционално пријатељских билатералних односа, Република Србија никада није прекидала дипломатске односе са Сиријом, а они су се, до именовања нашег новог амбасадора у тој земљи, одвијали на нивоу привременог отправника послова, што је било условљено тадашњом безбедносном ситуацијом у тој земљи - речено је "Новостима" у Министарству спољних послова Републике Србије.

Из Министарства наглашавају да је одлука Републике Србије да се односи са Арапском Републиком Сиријом врате на амбасадорски ниво мотивисана како традиционалним пријатељством две земље и народа, тако и промењеном политичко-безбедносном ситуацијом у Сирији, која отвара шире перспективе за развој сарадње, пре свега на економском плану.  

- При доношењу такве одлуке - речено је "Новостима" - Србија је узела у обзир регионални и геостратешки значај Сирије и утицај који развој ситуације у Сирији, као подручје нашег ширег суседства, има на наш регион, пре свега када је реч о проблему илегалних миграција.  

- Присуство држављана Србије у Сирији и заштита њихових интереса, такође представља важан мотив за наше дипломатско присуство на највишем нивоу нагласили су у Министасрству спољних послова и додали:

- Одлуком о упућивању амбасадора у Дамаск, Република Србија потврђује, поред осталог, и да високо цени принципијелан став који је Сирија задржала у вези са непризнавањем независности тзв. Косова. 

- Са своје стране, Србија је увек заузимала принципијелну позицију о потреби мирног решавања сукоба у Сирији, кроз охрабривање унутрашњег дијалога, уз поштовање суверенитета, територијалног интегритета и независности Сирије - речено је "Новостима" у министарству и додато да Србија изражава задовољство што је у Сирији остварено смиривање оружаних сукоба, што је земља кренула путем реконструкције и обнове, које је праћено и повратком избеглица.

- Србија жели Сирији да оствари успех у процесу обнове земље, као и  да, полазећи од обостраног интереса, помогне и буде део процеса.

Како су нам рекли, односи Србије и Сирије нису уперени против интереса било које земље, заједнице или организације и да је та сарадња саставни део независне спољне политике наше државе.

- Односи и сарадња Србије са Сиријом нису уперени против интереса било које земље. Та сарадња је  саставни део независне, суверене и мултивекторске спољне политике Републике Србије, која је утемељена на основним принципима Повеље ОУН.

Да чланство у Европској унији није препрека за дипломатске односе са Сиријом прави пример је Чешка Република. Амбасада Прага у Дамаску, како је наведено на њиховом званичном сајту, на основу билатералног споразума представља и интересе Сједињених Америчких Држава у Сирији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)