ВУЧИЋ У ЗФ ПАНЧЕВО: Волво и Мерцедес не би могли без делова произведених у Србији (ВИДЕО)

Novosti online

14. 07. 2021. у 11:09

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић стигао је у инжењерски центар у фабрици ЗФ Србија, у Панчеву.

ВУЧИЋ У ЗФ ПАНЧЕВО: Волво и Мерцедес не би могли без делова произведених у Србији (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Вучић је посетио фабрику ЗФ Србија, у Северној пословној зони у Панчеву.

Председник се током разговора са радницима и упознао са деловима аутомобила који се производе у овој фабрици за Мерцедес и Волво, између осталих. Одушевио се што међу радницима у овој фирми има доста људи из Београда и других места, који су се или доселили или путују на посао у Панчево. 

Обиласку присуствују руководилац истраживања и развоја Е-дивизије ЗФ-а Отмар Шарер, генерални директор ЗФ Србија Милан Грујић, као и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб. Окупљенима се прво обратио доктор Отмар Шарар, руководилац истраживања и развоја Е-дивизије ЗФ-а. Следећи је говорио Милан Грујић, генерални директор ЗФ Србија, који је говорио о будућности фабрике, као и о успешној сарадњи Србије и Немачке, кроз ову фабрику.

Фото: Принтскрин

Амбасадор Немачке у Србији, Томас Шиб, истакао је важност смањења емисије штетних гасова, што је један од главних задатака ове компаније. 

Обраћање председника Вучића

Председник је поздравио све присутне и прокоментарисао временске услове, а затим нагласио да неће користити припремњене говоре, већ искрено, од срца. Захвалио се на напорима и труду руководиоцима компаније, као и радника ове компаније, а затим нагласио да се Ангела Меркел одушевила кад јој је споменуо да је Србија успела да привуче једну фирму величине ЗФа.

Фото: Танјуг

- На понос целој Србији и нашој земљи, што ова компанија запшљава људе из Панчева,али и околине. Запослили су 900 људи у фабрици, хвала им на томе, огромном труду и напору, великом раду. Биће још више запослених. Посебан утисак на мене је оставила посвећеност младих људи, који су изузетно обучени и припремљени. Ангела Меркел ми је честитала што смо успели да привучемо ЗФ, то је важно за нас и значајно. Када уђете у просторије, као да сте ушли у фармацеутску компанију - казао је Вучић.

Он је рекао да је поносан на то што је Србија имала храброст да уђе у систем дуалног образовања.

Фото: Инстаграм

- Поносан сам на то што смо једина земља у региону која је имала храбрости да пређемо на дуални систем образовања. Дуални систем морамо да проширимо на целу земљу, морамо да убрзамо процес и да не чекамо. Важно је да знамо који је пут напред. Надамо се да ће ЗФ наставити улагања у Србију - истакао је Вучић.

- Србија у првих 6 месеци има 1,72 милијарде евра страних директних инвестиција што је за готово 19 одсто више него прошле године и верујем да ћемо до краја године тај тренд да наставимо. Највише тих инвестиција долази баш из Немачке. Надамо се да ћете остати деценијама. 

ИЗЈАВЕ ЗА МЕДИЈЕ

О ДИЈАЛОГУ У БРИСЕЛУ

На питање шта очекује од преговора у Бриселу председник је рекао да иду тамо како би решавали конкретне проблеме.

- Што се Брисела тиче идемо и идемо у најбољој вери, да разговарамо и решавамо конкретне проблеме од несталих лица па до свега осталог. Напредак је неопходан, а да ли је могућ то ћемо да видимо - објаснио је он у изјави новинарима након посете инжењерског центра фабрике ЗФ Србија у Панчеву.

О ЗНАЧАЈУ ФАБРИКЕ У ПАНЧЕВУ

Вучић је истакао да је дијалог важан за целу нашу земљу, јер када у њему напредујемо лакше и брже ћемо доводити инвеститоре.

- Оно што желим да нагласим јесте да су овде људи из Угљевика, Београда, долазе из Републике Српске, целе Србије, наша будућност су млади, они су покретач наше земље. Ми постајемо део овог БМW-а. 

Председник се нашалио како је БМW много бољи од Мерцедеса. 

- Постајемо део БМW-а - рекао је Вучић. Како је казао, ЗФ-ови мотори направљени су у Србији, уз наше руке и немачку памет, а наши људи стичу то знање.

"УВЕК ЋУ СЕ БОРИТИ ЗА СРБИЈУ"

- Ја сам себи дао за право, нисам их узео за себе и своје компаније, 9 милиона евра, имамо ли за пут Доњи Милановац - Голубац. На моју срећу је било довољно новца. Не желим да се мешам у њихово лично богаћење, а ја ћу се увек борити за Србију и наш народ. 

- Ово је спас, ово је живот за Србију. Дефицит је мањи за милиарду евра у односу на прошлу годину и због тога сам срећан, али нисам срећан због недовољно потрошених пара на пројекте. Не заборавите да и даље живимо у корона времену. и за то време ја сам поносан што смо подигли ниво инвестиција. 

О ВАКЦИНАЦИЈИ

- Вакцинација се наставља, не стагнира, 50 посто вакцинисаних прећи ћемо за месец дана. Како ја да кажем грађанину ви смете да уђете у Шопинг мол или ви не смете, јер нисте вакцинисани. То је вређање људских права. Али је страшна одговорност за оне који неће да се вакцинишу. Имамо много функционера који се нису вакцинисали. Данас сам замолио једног министра да се вакцинише. Стално неки изговори. 

- Наставићемо борбу против криминала, али више од пола године није било ни покушаја мафијашких убистава. Никад не смемо да дозволимо да се запате велике и моћне групације, које су имале своје пипке у целој Србији. 

Фото: Инстаграм

Немачка компанија ЗФ (Цет-Еф) отворила је половином 2019. године у Панчеву фабрику за производњу ауто-делова и компоненти за ауто-индустрију, бродове и железницу.

Раније је најављено да ће ЗФ запослити укупно око 1.300 људи и да ће, у другој фази пројекта, отворити развојно - истраживачки центар, где ће радити најбољи инжењери и развијати нове технологије.

Локација на којој се налази фабрика ЗФ дивизије Е-мобилтy и најсавременији развојно - истраживачки (Р&Д) центар простире се на девет хектара у северној индустријској зони Панчева.

Чине је 58.000 метара квадратних производног погона и развојни центар на 6.500 квадрата.

Инвестиција ЗФ-а је била прва страна инвестиција у Панчеву након неколико деценија, чија је вредност већа од 160 милиона евра.

ЗФ Група се налази на две локације у Србији: ЗФ Србија са главним седиштем у Панчеву и огранком ЗФ Афтермаркет са седиштем на Новом Београду.

ЗФ Србија је у 2019. години остварила промет од приближно 22 милиона евра.

Компанија ЗФ Србија нуди производе за путничка и комерцијална возила и индустријску технологију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)