ЗАШТО ЈЕ КОЉАЧ НАСЕР ОРИЋ СЛОБОДАН? Вулин на месту страшног српског страдања - Србија ће чувати свој народ

Новости онлине

12. 07. 2021. у 17:01

МИНИСТАР унутрашњих послова Александар Вулин данас је посетио Залазје, где је присуствовао парастросу Србима који су страдали на Петровдан 1992. године и од усташке руке у Другом светском рату.

ЗАШТО ЈЕ КОЉАЧ НАСЕР ОРИЋ СЛОБОДАН? Вулин на месту страшног српског страдања - Србија ће чувати свој народ

Фото: П. Митић/Архива Новости

- Кажу мудрији од нас како сваки злочин и сваки злочинац има своје име. Па кад је тако, зашто онда нема имена убице из Залазја, ни у Другом светском рату ни у грађанском рату у БиХ? Зашто му име не изговарају као осуђеном, као некоме над киме ће се извршити правда? Зашто је Насер Орић слободан? Зашто убица и онај ко је ископао очи судији Илићу хода слободно, као да је људско биће, као да му се дугују поштовање и захвалност? Зашто ако су све жртве једнаке нема правде за српске жртве? Зашто за српске мајке нема ни саосећања ни сузе - запитао је Вулин.

Министар полиције је поручио да док је Александар Вучић председник Републике Србије, Република Српска ће бити чувана и сачувана.

- Где год Србин говори својим језиком и пише својим писмом, где год запева и заплаче, нека зна да ће бити чуван, да ће бити сачуван јер трећег споменика на овом месту неће бити. Даћемо све од себе да сачувамо Републику Српску, да сачувамо Србе где год да живе. Даћемо све од себе да сачувамо мир, јер Срби ће за мир дати скоро све, али за слободу и право да трају даће заиста све - истакао је Вулин.

Он наводи да "само ми можемо да сачувамо свој народ, своју земљу, само ми можемо да будемо довољно усправни и јаки да се трећи споменик у Залазју никада не подигне и немојмо никада да помислимо да неко ко није наше крви, наше вере, историје, језика, традиције може више волети него што ми волимо једни друге. Србе нико никада није могао да уништи споља, Срби могу бити поражени само изнутра."

Министар је нагласио да све време овог света не би било довољно да се изговоре сва имена побијених и покланих Срба, али не у читавој историји српског народа већ само у протеклих седамдесетак година.

- Не знам шта је спречавало генерације пре наше да у 76 година донесу једну резолуцију, једну декларацију о јасеновачком геноциду. Не знам шта је 76 година била препрека да се пред Србима, мученичким народом, погне глава, и да неко, било ко из народа који није српски, а из народа чији су синови убијали и клали синове српског народа погне главу и каже извини. Срби би то разумели и поштовали као да је мртве и поклане неко васкрсао и вратио их нама. Али 76 година нико није рекао ни извини. И у 76 година само су се смањивали бројеви, само су некако Срби нестајали са спискова мртвих и покланих, само су некако од жртве почели да постају џелати - истиче Вулин, па додаје:

- Написали сте изнад слика ових анђела ћирилицом "И ја сам некада живјела", и превели сте то на енглески, језик који читав свет разуме, не би ли и свет разумео да су они постојали. Нисте морали браћо и сестре, нема овде никога ко говори тим језиком И неће их бити. Они који тим језиком говоре не желе да знају да су овде трајала српска деца. Само нас наше ране боле, само нас ови мученици обавезују. Признајмо то себи пред ова два споменика и кажимо да је дуг ове генерације да никад не буде трећег споменика, да је дуг ове генерације да створи српски свет, јер ако га ми не будемо створили цртаће га неко други а онда у њему за нас неће бити места. Тамо где Србин нема и свог војника и свог полицајца, тамо где нема и свог судију и свог професора, лекара, тамо за Србе има само споменика и јама безданица. Тамо где Србин нема своју државу тамо за њега нема опстанка и тамо за њега нема живота - поручио је министар Вулин. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)