И ТОН ИЗЈАВА ИЗ БЕОГРАДА ДРИТАНУ СМЕТА! Ана Брнабић, за "Новости", о порукама које је из Сарајева упутио потпредседник црногорске владе

В.Н.

11. 07. 2021. у 06:50

ПРВО сам помислила да је шала, да је Абазовић отишао у Сарајево да се забавља. Искрено, насмејала сам се.

И ТОН ИЗЈАВА  ИЗ БЕОГРАДА  ДРИТАНУ СМЕТА! Ана Брнабић, за Новости, о порукама које је из Сарајева упутио  потпредседник црногорске владе

Фото Танјуг

Али, после трећег читања његове изјаве, схватила сам да он то заиста мисли и дошло ми је да плачем. Иако је све то што је изговорио реално тужно, ипак је здравије да се насмејем.

То је била прва реакција премијерке Србије Ане Брнабић на питање "Новости" како тумачи став потпредседника Владе Црне Горе Дритана Абазовића, који је јуче у Сарајеву поручио да "није задовољан оним што чује из Београда у последње време". Премијерка је додала и да просто не може да верује да после свега што је власт у Подгорици учинила у последње време, сада траже и да "водимо рачуна о тоналитету наших изјава о Црној Гори".

Вицепремијер црногорске владе одржао је јуче конференцију за новинаре у Сарајеву на којој је истакао да "изјаве које даје Београд ни на који начин не доприносе умањењу тензија":

- Можда постоји доза одговорности и са наше стране. Оно за шта ја навијам је да превазиђемо недоумице у џентлменском дијалогу. Верујем да ће и са друге стране превладати тај концепт и да ћемо ово што се дешава у последње време тумачити као инциденталну епизоду.

Тако су из визуре црногорског вицепремијера и изјаве из Србије постале проблематичне. Додуше, рекао је Абазовић да "можда постоји" одговорност и са црногорске стране. Али оно што је заборавио да каже јесте да међу тим "можда", има најмање пет потеза актуелне власти у Подгорици који су директно уперени против српског народа и државе. Најпре, влада у којој седи Абазовић и која је формирана уз пресудну помоћ просрпских бирача, одбила је да потпише Темељни уговор са СПЦ, што је било и кључно предизборно обећање.

ПОСЕТА Дритан Абазовић у Сарајеву, Фото Танјуг

Затим, одбили су да врате протераног амбасадора Србије, потом су сменили министра правде Владимира Лепосавића, који се изјашњава као Србин, практично због вербалног деликта о Сребреници. Онда је као шлаг на торту дошла Резолуција о Сребреници која је по својој садржини гора од фамозног британског документа који је доживео дебакл у Уједињеним нацијама 2015. године. И на концу, одлучили су да 400 вакцина против короне пошаљу припадницима Косовских безбедносних снага, који се ових дана увелико припремају за евентуалну интервенцију на северу КиМ, што је обелоданио и премијер привремених институција Аљбин Курти.

Све ово није "инцидентна епизода", како каже Абазовић, већ очигледна намера да се нашкоди Србији и њеном руководству и свакако није случајност да се поклапа са долазећом дипломатском битком за статус наше јужне покрајине.

ХТЕО ДА ГОВОРИ У ПОТОЧАРИМА

АБАЗОВИЋ је јуче појаснио новинарима да је био спреман да данас говори на комеморацији у Поточарима, али је додао да се не налази на листи говорника. Говорећи о посети Сарајеву Абазовић, који је у овом граду студирао политичке науке, истакао је:

- Вратио сам се кући, такав осећај и имам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)