МИНУТАЖА НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ: Дијалог странака уз присуство европарламентараца данас и сутра, учествује 15 партија

С. С. Р.

09. 07. 2021. у 09:11

ПАРТИЈЕ власти и опозиције, разговараће данас и сутра у присуству посредника Европског парламента Тање Фајон и Владимира Билчика о побољшању изборних услова, а главна тема биће медији и механизми за обезбеђивање равноправног представљања свих политичких актера у средствима јавног информисања.

МИНУТАЖА НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ: Дијалог странака уз присуство европарламентараца данас и сутра, учествује 15 партија

Фото М. Анђела

На овој рунди биће присутно 15 странака, осам парламентарних (СНС, СПС, СВМ, СДПС, ЈС...) и седам који немају представнике у Скупштини Србије (међу њима ДС, ССП, Народна партија... које су 2020. бојкотовале изборе). По два представника учесника седеће за округлим столом у Палати "Србија", а како сазнајемо европски посредници су предложили овакав распоред, како би сви били равноправни, јер нико неће седети у првом, другом или трећем реду.

- Према плану, најпре ће сви изнети мишљења шта очекују од дијалога. Затим ће се разговарати о медијима, као и механизмима Националног јавног сервиса да сви добију прилику да се равноправно представе. Европарламентарци су помињали да би желели и да разговарају о "наративу" који користе политичари - истиче наш саговорник и додаје да ће разговори трајати данас цео дан, као и у суботу пре подне.

Председник парламента Ивица Дачић рекао је да су у оквиру дијалога уз присуство странаца, али и оном који се паралелно води без медијатора из Европског парламента, разматрају теме - медији, изборна регулатива, подношење листа, провера бирачког списка, изборни дан, функционерска кампања и финансирање.

- Очекујем да ће се до краја јула знати шта је прихватљиво од предлога о којима се расправља. Заједнички циљ је да покажемо међусобну толеранцију, да се договоримо око неког кодекса понашања у кампањи и да се политика врати на тај део да нема вређања породица - истакао је Дачић.

Европарламентарци су поручили да им је циљ да се дође до договора, како би сви учествовали на изборима, који ће највероватније бити одржани на пролеће следеће године.

ОБРАДОВИЋ: НЕПРЕЦИЗНИ ПЛАНОВИ

ЛИДЕР Двери Бошко Обрадовић изјавио је у четвртак после састанка Радне групе за међустраначки дијалог, да су јавни сервиси РТС и РТВ доставили своје планове информативних програма у којима, како је рекао, има помака у вези са представљањем опозиције, али је оценио да планови нису баш прецизни.

Он је новинарима рекао да представници опозиције сада читају те планове и да очекује да ће наредне недеље имати неки нови састанак или помак на том пољу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)