БЕСТИДНИ ЗАХТЕВ АЛБАНСКОГ ИСТОРИЧАРА: Због обележавања Видовдана тражи да се Храм Христа Спаса у Приштини претвори у музеј

Танјуг

29. 06. 2021. у 09:50

АЛБАНСКИ историчар Сељим Безерај сматра да Храм Христа Спаса у Приштини треба да буде претворен у музеј геноцида,.

БЕСТИДНИ ЗАХТЕВ АЛБАНСКОГ ИСТОРИЧАРА: Због обележавања Видовдана тражи да се Храм Христа Спаса у Приштини претвори у музеј

Храм Христа Спаса у Приштини

Безерај је на КТВ казао да је реч о, како тврди, "политичкој цркви", а не о верском објекту.

Према његовом мишљењу, најбољи одговор Приштине било би претварање те цркве у музеј, који ће, како сматра, "показати Србији шта је урадила на Космету".

- То би такође зауставило провокације људи који су починили злочине и који долазе 28. јуна на литургију - рекао је Безерај.

Храм Христа Спаса у Приштини грађен је деведесетих година као главни градски храм, а после окончања сукоба 1999. године је миниран, али није било већих оштећења.

Ове године је 10. јуна, на празник Вазнесења Господњег, у цркви први пут после 23 године служена литургија, након чега су уследили протести Албанаца и исписивање увредљивих графита, све у присуству косовске полиције. Приштина тврди да се Храм Христа Спаса налази на земљишту које је власништво универзитета у Приштини, иако је Храм уписан у катастру и налази се на земљишту које се води на СПЦ, о чему сведоче валидни катастарски изводи.

У Приштини је до напуштања југословенских снага безбедности 1999. године живело 40.000 Срба, који су потом протерани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)