ВУЧИЋ У РУДНОЈ ГЛАВИ: Председник најавио повећање плата радницима - Почиње са радом производни погон фабрике "Јумко" (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

26. 06. 2021. у 10:05

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је почетку рада производног погона фабрике Јумко, у Рудној Глави, код Мајданпека.

ВУЧИЋ У РУДНОЈ ГЛАВИ: Председник најавио повећање плата радницима - Почиње са радом производни погон фабрике Јумко (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Новости

Питања новинара

Вучић је коментарисао јучерашњи инцидент Вука Јеремића, као и изјаве Аљбина Куртија.

На питање поводом Куртијеве изјаве француском "Монду" да он (Вучић) и даље Косово сматра територијом коју Србија једнога дана мора да врати, Вучић је рекао да из таквих изјава схвата да Курти не разуме реалност у потпуности.

- Што се тиче изјава господина Куртија, ја разумем да он не разуме у потпуности реалност. Зато је најбоље да идемо ка компромису, али га он не жели и мисли да је свет рођен оног дана када је он победио на изборима. Плашим се да он не разуме да ствари нису сјајне ни за њих. Биће тешко, али морамо да покажемо одговорност и посвећеност.

Вучић се осврнуо и на економски напредак Србије рекавши да га не погађа што неки економски просперитет бројних делова Србије погрдно називају "Потемкинова села".

Рекао је да опозицији "не може да замери политички перформанс", али да "они прете својој земљи и људима који је воле и виде бољитак у њој".

- Србија је много тога урадила, људи виде како се развија. Погледајте ове дивне жене које су вредне и које су добиле прилику да донесу новац у своју кућу, питајте их да ли је плата коју доносе у кућу измишљена или је стварна - рекао је Вучић.

Додао је да у томе "не може да учествује" и да се запитао да ли је добро поступио када је изашао испред председништва.

- Неко је морао да покаже да се нормална и пристојна Србија не плаши батинаша и да постоји да че неко да им стане на пут. Немојте нашем народу то да радите. Ништа лоше нису урадили, политички перформанс, да ли је успешан или не рећи ће народ на изборима. Да опет дођу, поново бих изашао. Изгубио сам 10 минута радног времена, имали смо важне ствари.

- Мој посао као председника је да будем испред угроженог и нападнутог дела народа

Он је открио да ће ускоро бити саопштена велика вест за Ваљево о којој се јуче разговарало.

Председник је, коментаришући оптужбе за узнемиравање у Петници, рекао да је ужасно то што се дешавало, али да су кроз Петницу прошли хиљаде дивних млади људи који нису имали тај проблем.

- То није урадила Петница, која је дивна институција који смо ми сви заједно уништили. Није Петница урадила ништа, кажите "један човек је урадио то на том месту". Дајте људи да не уништавамо наше институције. Не морамо да уништавамо сваку институцију.

- Видео сам снимак на Ади, на мене је то оставило ужасан утисак - рекао је председник.

Одговарајући на питања новинара приликом отварања фабрике на Рудној Глави, Вучић је истакао да се мора стати на крај насиљу.

- Није то само питање физичких повреда, већ понижавање на јавном месту, то не сме да се дешава. Задовољан сам што је полиција обавила свој посао великом брзином - истакао је Вучић.

Отварање погона фабрике "Јумко"

- Даме и господо, пре свега драге даме које радите овде, поносан сам на чињеницу што смо пре само два и по месеца рекли да ћемо да направимо фабрику и да смо све то стигли. Питао сам неколико дивних дама, свима је друга плата у кући, тако да ће нешто лакше да се живи и гарантује сигурност ваше деце.

Он је навео да је прошао путем Клокочевац-Рудна глава и да изгледа "нестварно".

- Молим вас да вредно радите, биће много посла за шивење униформи за наше службе безбедности. Увек има још захтева јер нам снажи војска и полиција и мораћете да се навикнете на не лак рад.

Он се захвалио радницама што раде посао за који би "многи у Београду рекли да га никада не би радили".

- Желим да се захвалим дивним женама које раде овде. Држава ће субвенционисати и имаћете плате веће још за три хиљаде већ од следећег месеца - рекао је Вучић, након чега је уследио громогласан аплауз.

Како каже, обећао је великом броју људи да ће урадити и водовод и ново извориште воде, да се покуша да се Рудна Глава да споји са Милановцем.

Вучић је навео да "кинези добро раде" у овом крају, а да ће се још радити на еколошкој заради.

- Просечна плата у Борском руднику биће 98.000 до краја године што је невероватно. Задовољан сам у ком смеру ствари иду. Сигуран сам да видите колике су промене и колико тога смо успели да урадимо. Надам се да ћу за годину и по, две у било којем својству моћи да дођем поново овде да видим да сте радосни и да имамо више деце у Рудној глави.

Председник се кинеској компанији захвалио "на свему што су урадили за наш народ".

За неколико месеци урађено више него за 70 година

- Мислим да сте видели шта смо урадили у претходних два и по месеца, део пута који је урађен заиста личи на најразвијеније делове западне Европе и веома сам срећан што то тако изгледа - рекао је председник и истакао да ће Дунавска магистрала бити "као нова".

- Обећали смо фабрику људима за два и по месеца, захвалан сам што два дана пред Видовдан можемо да је отворимо, а радиће и више жена.

Вучић је истакао да му је речено да је овом месту потребан и вртић.

- Ако будемо имали више деце, имамо будућност овде, онда вам ја обећавам и вртић.

- Све најбоље желим вама и вашим породицама, више смо уложили у Рудну Главу током протеклих неколико месеци него током протеклих 70 година. Живела Рудна Глава, живео Мајданпек, живела Србија - рекао је Вучић.

Више од 1.000 људи дочекало председника

Председник је, пре отварања, разговарао са мештанима и истакао да је у овом крају урађено доста од прошлог састанка.

- Доста смо урадили овде. Као кроз Швајцарску да пролазите - рекао је Вучић.

Он је приметио да се ситуација поправља после чега је поменуо и обилазницу око Бора, па поразговарао и са представницима кинеске компаније која послује на истоку Србије.

Он се обратио кинеским радницима и компанији Зиђин и пожелео им да "остану овде 100 година и да успешно раде".

- Покушали су да униште кинезе у трговини челиком и бакром, а сада зависе од њих јер контролишу готово 70 одсто те индустрије - рекао је председник и додао да је цена кинеског бакра отишла са 5.000 на скоро 10.000 по тони.

Вучић је такође говорио о будућим пројектима са представником кинеске компаније и указао на то да је неопходно да се поштују сви еколошки прописи. 

Председник је и замолио кинеску компанију да подигне плате радницима, што ће и бити учињено.

- Просечна плата у Зиђину биће 98.000 динара до краја године - саопштио је председник Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)