РЕГИОН УПЛАШЕН ЗА СПОРАЗУМЕ ЗБОГ КУРТИЈА: Премијерка Ана Брнабић о привременим институцијама у Приштини

Танјуг

24. 06. 2021. у 17:59

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас да би 2021. година требало да буде јако добра за регионалну сарадњу, али да се све променило доласком нових привремених институција у Пришитни, посебно њиховог премијера Аљбина Куртија, и упозорила да би могло да се деси да 5. јула због њега не буду потписана четири важна споразума.

РЕГИОН УПЛАШЕН ЗА СПОРАЗУМЕ ЗБОГ КУРТИЈА: Премијерка Ана Брнабић о привременим институцијама у Приштини

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

- Уместо да сви ове године славимо успех регионане сарадње, на жалост с доласком нових ПИС у Приштини и Аљбина Куртија, регионална сарадња добија другачији призвук - рекла је Брнабићева одговарајући у Скупштини Србије на питања посланика Самира Тандира о резулатима састанака које је имала протеклих недеља у Анталији, Бечу и Луксембругу.

Она је навела да очекује да би могло да се деси да на првом важном састанку 5. јула, у оквиру Берлинског процеса, четири споразума на којима се јако дуго радило, можда не буду усвојени, што би био јако велики ударац за регионану сарадњу.

- Не сматрамо само ми да је то лоше, већ сви у региону, и они који су признали Косово и они који нису. Сви сматрају да је то лоше за регон и регионалну сарадњу - рекла је Брнабићева.

Подсећајући да је ове године најконкретнији регионални споразум онај о укидању роминга, да је то велики регионални успех, додала је да од доласка на власт у Приштини Куртија више нема никаквих декларација, не постоје споразуми, јер он ништа не прихвата, ако се не појављује Република Косова.

Додала је да Србија није усамљена у оцени да су такви ставови Куртија неприхватљиви, већ то сматра и БиХ која не признање Косово али и Молдавија у оквиру ЦЕФТА споразума.

Додала је да Србија наставља с великим бројем регионалних пројеката, као што су аутопут Београд-Сарајево у оба правца, железнички коридор 10, комплетна модернизација до Северне Македоније, да у септембру почиње аутопут Мира Ниш - лука Драч.

Србија је, како је додала, позицију у којој је нико не условљава извојевала тешком муком, одговорном и храбром политиком.

Брнабић је рекла да се нада да ће регионална сарадња међу осталим земљама Западног Балкана наставити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)