"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: Шта је то "колумбијски модел" који ће Београд и Приштина применити на Газиводама

Ј. СУБИН

24. 06. 2021. у 13:27

УГОВОР о реци Колумбији, као моделу за управљање језером Газиводе на Косову и Метохији, који су предложили амерички стручњаци владама Београда и Приштине, ратификован је 1964. године, после две деценије преговора, између Америке и Канаде!

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Шта је то колумбијски модел који ће Београд и Приштина применити на Газиводама

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Северна Америка тако је уредила ситуацију са водоснабвевањем, енергетским агенцијама и контролом приликом поплава.

Како за "Новости" објашњавају стручњаци за енергетику, овај уговор је довео до изградње три бране за складиштење у Британској Колумбији. Река Колумбија почиње у Канади и наставља се у Америци, а то су велики капацитети у води. Идеја је била како оптимално управљати канадском водом, а да високе воде које налете, не направе велику штету америчким електранама. Велика количина енергије се производи из реке Колумбије.

- Решење је направљено после 20 година, тако што су направљена три водна захвата на канадској територији, којима се регулише вода за потребе електрана, које се направе на реци Колумбији, било у Америци или у Канади - истиче наш стручњак. - У тај уговор су ушли и договори око енергетике, у смислу власништва. Направљен је пакет ко је у ком проценту власник. Ту су држава, локалне самоуправе, приватни акционари и инвеститори. Направљено је да сву воду преузима један ентитет - компанија и онда она пласира енергију на основу уговора.

Колумбијски модел регулише воду, власништво над њом, оптимизацију коришћења воде и енергије. Овде све заинтересоване стране морају да буду задовољне, да би власници имали највећу корист.

U.S. Energy Information Administration

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)