ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Нико не може да стави жиг срамоте било ком Србину, а камоли целом српском народу!

Novosti online

24. 06. 2021. у 11:49

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић уручио је уговоре о запослењу најуспешнијим дипломцима свих медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији.

ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Нико не може да стави жиг срамоте било ком Србину, а камоли целом српском народу!

Фото: Printscreen

Вучић је рекао да је имао част и дивну прилику да пожели у добродошлицу у свет лекара примљених у стални радни однос 100 лекара и 200 медицинских техничара.

- Ово је пракса од када имамо уређене јавне финансије и могућност да запошљавамо људе - рекао је Вучић.

Велика улагања у здравство

Како каже, уложено је пола милијарде евра у инфраструктуру и опрему.

- Никада није оволико улагано у српско здравство. Очекујемо и завршетак прве фазе КЦ Србије, као и завршетак ЗЦ у Палилули, Борчи и Котежу - рекао је Вучић, и додао да се ради 11 болница у Србији.

- Уложили смо више од пола милијарде евра у инфраструктуру, никад више нисмо уложили у медицинску опрему. Радимо 11 општих болница, та улагања у здравство ће се исплатити. Имао сам разговор са Си Ђи Пингом пре доделе уговора, говорили смо о свим нашим пројектима, подржали смо политику Кине. Важно је за грађана Србије да смо разговарали о новим пројектима, Си је прихватио да поново дође у Србију. Велика част и велики успех за Србију. Замолио сам да заједнички радимо преко заједничких компанија да успоставимо директне летове из Кине у Србију, Пекинг-Београд, Шангај- Београд - рекао је Вучић.

Како је најавио Вучић, кинески председник доћи ће у посету Србији до краја године, или најкасније почетком наредне.

Председник је рекао да се и у будућности нада добрим и пријатељским односима са Кином.

Изјаве Бакира Изетбеговића

Одговарајући на питања новинара о изјави Бакира Изетбеговића који је подржао изгласану Резолуцију о Сребреници у Црној Гори, рекао је да га не занимају сукоби и да је политичка снага коју има заснована на резултатима.

На питање како коментарише то што је Бакир Изетбеговић рекао да су Црногорци усвојивши резолуцију о Сребреници показали чојство, док он наводно нема снаге да се суочи са прошлошћу, Вучић је рекао да је навикао да га нападају и да је за те људе из региона најгори.

- За све њих из региона могу да кажем да они помињући мене и говорећи о мени покушавају себе политички да подигну и не раде више ништа друго. Нећу на те личне ствари да одговорим. Мене не занимају сукоби са њима, политичка снага коју имам заснована је на резултатима, јер имамо највише болница, вакцина, подижемо плате здравственим радницима и друго - рекао је Вучић.

Каже да га је, ипак, забринула изјава Бакира Изетбеговића која говори о непостојању свести о реалности у којој живите - да вам неко говори да Косово није Србија, што говори Изетбеговић, да Србија нема право да влада над Косовом.

- Замислите да хоћу да будем злонамеран и да одговорим, како би се дигла кука и мотика и шта би ми све изговорио - додао је Вучић.

- То говори о непрагматичном и нереалистичном приступу, али и о недостаку идеја за будућност, планова и програма и свега што би значило одустајање од својих максималистичких захтева и привхатање да постоји неко други који другачије мисле. Са пажњом узимам све што мисле, гледам да отћутим и покушавам да тај брод који се зове Србија усмеримо ка сигурној и мирној луци - без сукоба са комшијама и трвења и тешких речи - поручио је Вучић.

О болницима на Косову и Метохији

Председник је рекао да ће у Грачаници бити клинички центар и да верује да ће људи бити још задовољнији, као и да ће опрема бити највиших светских стандарда.

- Имамо техничких проблема, није новац проблем, новац смо издвојили и имамо га и за здравствени центар у Грачаници и болницу у Косовској Митровици - казао је Вучић.

- Битно је да тај центар у Грачаници урадимо на најбољи могући начин - рекао је Вучић.

- Верујем да ће људи бити још задовољнији својим примањима, али биће допремљена и опрема највишег стандарда тако да мислим да ће сви бити задовољни - навео је.

Према његовим речима, за Србију и косовско Поморавље, централно, јужно Косово је од великог интереса да се здравствени центар у Грачаници уради на најбољи могући начин.

Рекао је да ће у суботу, два дана уочи Видовдана отворити велику фабрику у Рудној глави.

- Смејали су ми се за то и причали ''ево дошао Вучић и рекао да ће изградити фабрику, а сви знамо да су то његове фантазмагорије''.

- Два дана уочи Видовдана отворићемо фабрику у Рудној Глави за велики број жена, Јумкова фабрика у врло сиромашном крају одакле нам људи одлазе у Швајцарску, Аустрију, Италију, Немачку - казао је Вучић.

Важан састанак

- Желим да најавим да ћемо 29. имати важну видео конференцију са председницима Владе Северне Македоније, председником Владе Албаније - Зораном Заевим и Едијом Рамом. У оквирима наше регионалне иницијативе коју многи назуивају "мини шенген" наставити са унапређењем наших односа - каже Вучић.

- Верујемо да ћемо донети коначне одлуке о заједничком деловању против природних катастрофа на територији наших земаља, верујем да ћемо заједнички да омогућимо проток робе, капитала, људи и услуга. И оно што је од нас од великог значаја то је такозвани систем радних дозвола где онај ко добије дозволу на територији једне од ове три земље имаће радну дозволу за сваку од земаља што је од велике важности.

Наши стручни људи ће моћи лакше да добију значајније ангажмане на територији тих других земаља.

- Грађанима Северне Македоније и Албаније желим све најбоље и сигуран сам да ће и они као и ми наставити свој европски пут, али смо добро раузмели поруку да морамо да градимо најближе односе и да постанемо јачи и да не очекујемо ништа ни од кога већ да се уздамо у себе и гурамо наше земље напред - поручио је Вучић.

О нападима из региона

Говорио је и о недавним нападима на нашу земљу.

- Сваки пут када Србија снажи, постаје економски јача и када више не клечи тражећи милостињу за опстанак, већ само може да се бори за свој напредак, онда сам видео да крећу уједињавања различите врсте са истим циљем, а то је жигосање Србије.

- То је, шта год неко желео, незаустављив процес. Из Хрватске када чујете да кажу како су се истакли у антифашистичкој борби, на то је боље да не реагујете и једини наш одговор на то сме да буде ћутање. Јер, да улазите и негирате бесмислице, не знам шта бих на све то рекао. То је оно са чим ћемо се суочавати, промена историјских чињеница. Више нико неће да каже да је 22 до 25 милиона Совјета страдало у другом светском рату. Толико филмова имате који ће да вам говоре да су земље које су изгубиле по 15.000 људи допринеле више слому фашизма него Совјети.

Вучић је рекао да није далеко дан када ће се догодити да неко каже да су у Јасеновцу Срби убијали, и да је "Макс Лубурић био Србин, као и Фран Мајсторовић и сви остали".

- Није далеко дан када ће се то догодити. То је као и са онима који ме сваког дана оптужују за државни удар, а ништа друго не раде осим што се мешају у унутрашње ствари Србије. Ако не води политику која се њима свиђа, онда њу треба срушити.

Оно што нас, каже председник, занима, јесу искључиво само права Срба у свим државама у којима они живе.

- Нисте ви ти господо, који можете жиг срамоте да ставите било ком Србину, а камоли српском народу - рекао је Вучић, и додао да ће се напади настављати, али ми ћемо гледати свој посао.

- Србија се неће извињавати онима који су сваку прилику користили да Србију нападну. Нагледао сам се таквих, Србија није таква земља и никада више неће бити - рекао је Вучић.

Владимир Вулетић

- То је оно, живот дајем, а за живу главу не идем на полиграф. Нисам чуо то што сте управо рекли, имао сам много посла. Разговарао сам са Ђинпингом. Питали су вас да ли сте сексуално узнемиравали малолетне дечаке, а на то одговора нема. Важно је да ли ће он опсовати Вучићу мајку, а не да ли је узнемираво малолетне дечаке - рекао је председник Вучић о Вулетићу.

О нападима из Црне Горе

- У Црној Гори сам крив за све, кад год се појави било која морска неман, ја сам их пустио. Крив сам и за то што немају ниједну фабрику на Северу и све мање у централном делу. Разумем да сам за све крив и то је у реду ако ће им тако бити лакше.

- Ја позивам руководство Црне Горе на сарадњу, али немојте да нас терате да се извињавамо што сте доносили резолуције против нашег народа и немојте да вам говоримо како сте нам "највећа браћа на свету", а не постоји ниједна ствар коју нисте урадили против нашег народа.

- Зар те вакцине нисте могли да дате народу Косова, Албанцима, што морате да дајете тзв. косовској војсци која је формирана супротно резолуцији савета безбедности 1244, тек да бисте понизили Србију. То ради министарка здравља која је долазила да моли у Београду за вакцине када вакцину нису имали - указао је Вучић.

- Не могу да вам објасним колико ме брига шта они мисле, мене занима шта мисли наш народ у Црној Гори.

Нагласио је да га не занима шта мисле ни припадници шкаљарског и кавачког клана.

- Не могу да вам објасним колико нисам заинтересован за вашу снагу и моћ, колико сте опасни и опаки - поручио им је Вучић.

- Хоћете да сарађујете, хоћете, а услов за то је да покажете поштовање према Србији и ништа више - закључио је председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)