АНТИФАШИЗМОМ КРИЈУ ГРЕХЕ ЈАСЕНОВЦА: Бурне реакције после изјаве Пленковића да је хрватска имала најјачи партизански покрет

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

24. 06. 2021. у 08:00

ХРВАТСКА није разумела да деусташизација није процес лагања о улози Хрвата у Другом светском рату, већ да је то покајање пред жртвама усташког лудила и осуда самог постојања НДХ - рекао је министар полиције Александар Вулин, реагујући на изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да је ова земља имала најмасовнији партизански покрет у Европи, због чега јој је осигурано истакнуто место међу ратним победницама.

АНТИФАШИЗМОМ КРИЈУ ГРЕХЕ ЈАСЕНОВЦА: Бурне реакције после изјаве Пленковића да је хрватска имала најјачи партизански покрет

Фото П. Митић

- Нису криви Хрвати што им је без покајања опроштен Јасеновац, криви су Срби, јер им покајање нису тражили - каже Вулин, и подсећа да су загребачке улице биле празне када су 8. маја 1945. јединице 45. српске дивизије из састава друге армије НОВ, под командом Коче Поповића, ушле у град. Када је, међутим, 1941. године ушао Вермахт, дочекале су га хиљаде.

Вољом огромне већине Хрвата, како истиче министар Вулин, до последњег часа Трећег рајха, Хрватску је водио Павелић. Да би се истина о улози хрватског народа у Другом светском рату сакрила, плански је смањиван број убијених у Јасеновцу и ћутало се о безбројним јамама и покланој српској деци. Према истом концепту "Алојзије Степинац требало је да постане светац, јер ако је викар усташке војске светац, онда је и војска коју је духовно водио света".

Историчар др Немања Девић истиче да је цео антифашистички отпор у НДХ током Другог светског рата носио српски народ и износи податак да се крајем 1941. у партизанским одредима у Хрватској борило око 13 одсто Хрвата - око 800 бораца и руководилаца.

- Слично је било и 1942. и 1943, а промена је наступила тек након капитулације Италије, када је постало јасније која страна побеђује у грађанском рату. Тада је дошло до масовног приступања Хрвата партизанима, а читави домобрански гарнизони преко ноћи су ознаке НДХ замењивали комунистичким - каже Девић.

Како истиче, крајем 1943. Хрвати су тако остварили благу предност у националном саставу партизанских јединица, али не из антифашистичких колико из опортуних побуда. Међутим, они су према планској политици комунистичког руководства били натпросечно заступљени у руководећем кадру:

- У Првом хрватском корпусу 1943. године 93 одсто националног састава чинио је српски народ, али су и за команданта и за политичког комесара јединице постављени Хрвати. Забрињавајућа је тенденција ревизије историје у Хрватској, али и забијање главе у песак домаћих интелектуалаца.

Хрватски историчар Твртко Јаковина каже да су Срби масовно приступили партизанском покрету на почетку рата да не би били истребљени:

- Тај устанак не би успео без учешћа и других. На обележавању Дана фашизма, у Брезовици, крај Сиска, требало би инсистирати да је Сисачки одред настао када су се Хрвати побунили против усташке државе, пошто су видели шта се дешава њиховим комшијама. Партизански покрет су чинили и Срби и Хрвати, а водили га комунисти. Све је то познато и не треба нам хрватска десница да нам "отвори очи" - тврди Јаковина.

СИСАЧКИ ОДРЕД УМЕСТО ПОБУНЕ У СРБУ

ПО Титовом запису, почетком маја 1944. године 44 одсто партизана били су Срби, 30 одсто Хрвати, 10 Словенци, четири Црногорци и 2,5 муслимани. Сисачки одред био је прва партизанска јединица, настала 22. јуна 1941. До 1991, као Дан устанка, међутим, обележавала се побуна Срба, у Србу, 27. јула 1941.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)