СРАМНА ПРОВОКАЦИЈА ШЕФА ХРВАТСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Србија мора да призна геноцид у Сребреници ако хоће у ЕУ

Новости онлине

22. 06. 2021. у 22:13

ХРВАТСКИ шеф дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је да Србија на свом путу према ЕУ мора да покаже суштински и одржив напредак у темељним подручјима и да покаже вољу за испуњавање свих потребних критеријума.

СРАМНА ПРОВОКАЦИЈА ШЕФА ХРВАТСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Србија мора да призна геноцид у Сребреници ако хоће у ЕУ

Фото: Iakovos Hatzistavrou / Pool via AP/Депоситпхотос

Након те изјаве, замаскиране флоскулама које се често могу чути из Брисела, Грлић Радман је рекао шта се стварно очекује од Србије уколико жели да напредује на путу ка ЕУ:

- У том смислу гледамо на подручје владавине права, питање несталих особа, права жртава рата, процесуирање ратних злочина, сарадњу с међународним кривичним судом, признавање геноцида у Сребреници, јачање добросуседских односа како с чланицама ЕУ-а тако и онима изван ЕУ-а - рекао је Грлић Радман.

Подсећамо, Грлић Радман је и прошле недеље изјавама провоцирао Београд.

Он је на међународној конференцији ГЛОБСЕЦ у Братислави апеловао на пет чланица ЕУ које нису признале лажну државу Косово да то што пре ураде.

- Хрватска потиче осталих пет чланица ЕУ да признају (тзв.) Косово, јер би то допринело стабилизацији регије и самог (тзв.) Косова - рекао је он.

Занимљиво је да је Радман, одмах након што је позвао на признавање независности лажне државе, рекао да је за стабилност региона кључно поштовање територијалне целовитости држава!?

- Територијалну целовитост држава Балкана треба очувати и поштовати, дакле без прекрајања граница, како смо чули задњих месеци колањем неких фамозних нон-пејпера, који су били усмерени у том правцу - рекао је Грлић Радман.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)