ХАШКИ ТРИБУНАЛ ИСПУЊАВА САМО ВОЉУ АМЕРИКЕ: Дипломата Владислав Јовановић о помирењу и "дежурним кривцима" на Балкану (ВИДЕО)

Новости онлине

22. 06. 2021. у 20:07

ВЛАДИСЛАВ Јовановић, српски дипломата, бивши амбасадор Југославије и министар иностраних послова у влади СРЈ, говорио је у емисији "Српски св(иј)ет" о томе шта је потребно за помирење и зашто су Срби увек на мети када је потребно пронаћи кривца.

ХАШКИ ТРИБУНАЛ ИСПУЊАВА САМО ВОЉУ АМЕРИКЕ: Дипломата Владислав Јовановић о помирењу и дежурним кривцима на Балкану (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/in4snet

- Од Хашког трибунала може се очекивати само да испуњава политичку вољу Америке, односно Савета безбедности. Прави независни кривични суд подноси извештаје само својој савести, а не неким административним огранима, а подношење извештаја Хашког трибунала Савету безбедности указује на утицај спољних политичких на одлуке тог органа неспоран. Тај орган је имао задатак да кажњава српски фактор, а не да осигурава помирење. За помирење је потребно кажњавање свих. ЦИА је током рата дала процену кривице трију страна, ако се добро сећам, 75 одсто су криви Срби и Србија, хрвати 20, а муслимани 10 одсто. Чак ни тај однос није поштован у Трибуналу - рекао је Јовановић.

Он је прокоментарисао дешавања у Сребреници, не негирајући многобројне злочине почињене са свих страна, и новијим дешавањима око догађаја везаним за злочине у том граду:

- У Сребреници није био геноцид, али је била политичка потреба да се створи од једног таквог трагичног случаја геноцидни пример у Републици Српској, па им ни то није било довољно, јер од тога треба направити генералну отпужбу Срба у целини. Они морају као целина да буду генерално криминализовани, натерани да прихвате то што им је одређено од страних сила, али то неће моћи да ураде ако се сама Србија не упрља, и поред притисака, тиме што би и она допринела том циљу да у свом Парламенту осуди такозвани геноцид. Они су огранизовали из тог једног центра и признавање геноцида и у Црној Гори.

- Запад је још раније прогласио цео Балкан својом интересном зоном и прионуо на његову пуну интеграцију са ЕУ и НАТО. Црну Гору су успели да увуку у НАТО, остало је још да их увуку у ЕУ. Проблем им је како решити енигму Босне и Херцеговине и Србије. Србије због њене оснажене политике војне неутралности и независности, а БиХ због подељености и чињенице да је Дејтонски споразум признао да су Срби ту били угрожени политиком прегласавања и због тога им је дато право на посебан ентитет. Сада им је проблем како да разлупају то што су тамо направили - објашњава гост Националне телевизије.

Он у наставку емисије објашњава позицију у којој се српски народ историјски налази:

- Ми смо на средокраћи Истока и Запада и нама је предодређено да будемо независни и војно неутрални. Други нису имали нашу врсту настајања, па постају лак плен великих који их приграбљују и уводе у своје организације.

- Нису нас бомбардовали због хуманитарне катастрофе, то су признали амерички политичари, него зато што Србија под Милошевићем није поклекла под Новим светским поретком, није се ставила под његов манус, већ је инсистирала на независности. Они су то сматрали опасним примером, да неке друге земље се не поведу за тим, па су сматрали да сваку врсту независности треба угушити у корену. Сада је ситуација другачија - каже гост Српског свијета.

О Америчкој тврдој политици и њеном председнику је рекао следеће:

- Бајден има проблем човека у поодмаклим годинама, који је формиран у млађим периодима, у време Хладног рата и победе у њему када је Америка била апсолутни победник. Он је тада изградио своју каријеру и свест, а та свест је свест супериорног, којем је теже да се саображава са светом који пројављује више чинилаца који учествују у креирању света.

Анализирао је глобална политичка кретања, која укључују и далекоисточне и западне факторе, оцењујући да се Србија добро поставила према тим кретањима. У оквиру тих кретања, појаснио је своје виђење позиције Америке нарочито према земљама које имају нуклеарне програме, а онда се осврнуо на Немачку, у оквиру разговора о масовном доласку миграната:

- Једина од свих сила које су биле колонијалне, а која је признала да је починила геноцид је Немачка, која је признала геноцид у Намибији. Нагли прилив миграната је помогао одласку Меркелове, која је веровала да ће они бити асимиловани, а и пре тога је увезла и много муслимана као радну снагу, и признала да процес асимилације није успео.

- Чињеница је да Турска хоће да користи своје културне заоставштине на Балкану, укључујући и муслиманске заједнице, свеједно турског или словенског порекла, као ослонце свог утицаја. Не заборавите да Турска покушава да шири свој утицај и на Истоку, али има проблем са Курдима који су размештени по Ираку, Сирији и у Ирану, тако да не може да иде даље. Покушала је и на Блиском Истоку, али су у лошим односима са Израелом - констатује саговорник водитељке Гордане Јанићијевић.

У наставку он дефинише и однос земаља које немају снажан утицај у светској политици са Србијом:

- Земље такозваног Трећег света идентификују Београд, а не Загреб или Љубљану са Покретом несврстаности. Београд им је познат, а они су нас избацили под утицајем пропаганде из Покрета, огрешили су се и после видели да они које су они подржавали су сви отишли у западне организације и да немају никакве симпатије према њима у Покрету. Београд можда није несврстан, али је остао независтан.

- Буђење националне свести у БиХ, али и у Црној Гори, то су литије показале, такође је незаустављив процес, као што је убрзан и процес расрбљавања и у Црној Гори и другде, као што је прекрштавање услед економских и других тешкоћа у Хрватској, које је трајан процес још од Аустроугарске. Ако се држимо чврсто своје самосвести као народа и свог идентитета и историјског пута, нећемо залутити, изаћи ћемо из овог хаоса - констатује Владислав Јовановић.

(Ин4с)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)