СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО ЂИЛАСУ: Он и његови запослени новац трпали у сопствене џепове

Novosti online

21. 06. 2021. у 13:37

МИНИСТАР финансија и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали изјавио је да је држава посвећена повећању улагања у екологију и заштиту животне средине, као и обезбеђивању најповољнијих средстава за зелене пројекте из нових извора финансирања, као што је веома актуелно тржиште зелених обвезница.

СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО ЂИЛАСУ: Он и његови запослени новац трпали у сопствене џепове

Фото: Танјуг/Д.К.

Мали је, реагујући на критике Странке слободе и правде поводом најављеног емитовања зелених обвезница, навео да су Драган Ђилас и његови запослени задуживали земљу по екстремно високим каматним стопама и да су, уместо да улажу у инфраструктуру и екологију, новац трпали у сопствене џепове.

- Грађани су свесни да се не постаје милионер преко ноћи, нити да се поштено зарађен новац крије. Тако данас имамо ситуацију да се води опсежна истрага Ђиласових тајних рачуна широм света, од Маурицијуса, преко Швајцарске до Хонгконга. Да су улагали у инфраструктуру и у екологију уместо у своје џепове, данас бисмо се бавили неким другим стварима и грађани би имали неупоредиво бољи животни стандард. Предуго су отимали, а лажима и нападима, наравно без основа, сада поново покушавају да се увале у фотељу како би наставили да краду. Србија памти - навео је Мали.

Мали је оценио да је ССП симбол одсуства морала, али да се, како је рекао, од отимача туђих пара ни не очекује другачије.

- Они сада највероватније виде могућност да се наводном бригом за екологију дочепају власти. Тако без одсуства стида, они који брину само о сопственом бољитку, тобоже постају хуманисти са наводном еколошком свешћу и бригом за јавне финансије, које су својевремено девастирали. На њихову жалост, грађани ове земље знају да брига постоји искључиво за сопствени бољитак - навео је Мали.

Додао је да код њих циљ оправдава средство, ма колико то средство било нечасно и неистинито.

Навео је да је приметио и како су њихове изјаве веома често опречне, те да примећује одсуство сваке логичности у њиховим обраћањима јавности.

- Не тако давно, та иста интересна групација нападала је власт да не води рачуна о екологији довољно. Сада када постоји посвећеност да се што пре реше проблеми, њима смета што се издваја новац за такве пројекте. Појединци као да упадају у делиријум како се ближе избори. Додуше, свима су познати Ђиласови имагинаријуми, тешко их је коментарисати. Једино што бих могао да поручим Ђиласу и његовим запосленицима је да што више посматрају зеленило, јер зелена боја одмара очи, можда се одмагле - поручио је Мали.

Мали је објаснио да када је реч о зеленој агенди, која смета Ђиласу и његовим партнерима, грађани треба да знају да је то показатељ опредељености и посвећености Републике Србије повећању улагања у екологију и заштиту животне средине.

- Посвећени смо обезбеђивању најповољнијих средстава за зелене пројекте из нових извора финансирања, као што је веома актуелно тржиште зелених обвезница, како би се афирмисали пројекти који доприносе еколошкој одрживости. Пре свега, реч је о пројектима који се односе на обновљиву енергију, енергетску ефикасност, контролу и превенцију загађења, очување биодиверзитета, чист транспорт, одрживо управљање водом и отпадним водама, адаптацију на климатске промене, зелене зграде и слично - напоменуо је Мали.

Додаје да ће издавање зелених обвезница на међународном тржишту бити одличан сигнал за инвеститоре.

Мали је истакао и да је најновији нефинансијски аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) потврда исправне економске политике коју Србија води и додатни кредибилитет међународне финансијске јавности.

- Ми, за разлику од њих нисмо отерали ММФ, већ смо други пут заредом ушли у нефинансијски аранжман, јер нам новац не треба. Треба нам сарадња, која ће нам пре свега саветодавно помоћи у привредном опоравку након ковида, очувању макроекономске и финансијске стабилности, али и за постизање високих стопа раста. За разлику од оних који су земљу довели буквално до ивице банкрота, ми размишљамо и о здравијој и о берићетнијој будућности наших грађана - закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)