ОДАЛОВИЋ ОДГОВОРИО НА КУРТИЈЕВЕ НАПАДЕ: Приштину не занимају нестала лица, то су показали јуче у Бриселу

Новости онлине

16. 06. 2021. у 09:44

ПРЕДСЕДНИК Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да је увреда коју је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти упутио на његов рачун само показатељ да Приштина не жели да се бави питањем несталих лица на КиМ, оценивши да је та изјава била део "режије" како дијалог не би био настављен.

ОДАЛОВИЋ ОДГОВОРИО НА КУРТИЈЕВЕ НАПАДЕ: Приштину не занимају нестала лица, то су показали јуче у Бриселу

Вељко Одаловић / Фото К. Михајловић

Вељко Одаловић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, коментаришући то што га је Аљбин Курти током разговора у Бриселу назвао "Гебелсом и Герингом" и персоном нон грата, поручио да нема од чега да се брани, као и да га не брине шта Курти говори.

- Изјава Аљбина Куртија је била за дневну употребу. Немам чега да се стидим, чак напротив. Ја сам неко ко је јуче и синоћ имао неколико позива из Приштине од Албанаца који су просто изразили забринутост шта ће даље бити са процесом, јер просто ова порука и овакво понашање господина Куртија је уствари направило највећу штету процесу тражења несталих лица из разлога што су породице сада забринуте и Срба и Албанаца - наводи Одаловић.

Говорећи о несталим лицима, Одаловић је истакао да је српска делегација апсолутно припремљена, да има информације и документацију и навео да је реч о нестанку 1.639 лица.

- Од тога је 570 несталих лица Срба и осталих неалбанаца међу којима има и Албанаца који су једноставно пријавили нестанак својих најмилијих - нама јер немају поверења у приштинске институције. То су они који су напустили простор КиМ када су протерани Срби и остали неалбанци и то је нешто што једноставно не може да се крије и сакрије - навео је гост Јутарњег дневника.

Наводи да није он тај који врши ископавање у јужној српској покрајини.

- Не копа Вељко Одаловић по простору КиМ, они имају своје инстутуције које су надлежне. Ми само тражимо да се провере све те информације и да путем мониторинга неко од наших људи буде са њима онако како су они били присутни на Кижеваку, Рудници и у свим предходним фазама које смо заједно радили - наводи Одаловић.

Одаловић је подсетио да је прошле године између Београда и Приштине вођен конструктиван разговор на тему несталих лица и да су тада договорене одређене активности.

- Ми смо преузели све обавезе и уз додатну претрагу архива прикупили смо више информација о свему ономе што је захтевала приштинска страна. Приштина је примила наше захтеве, међутим, од тада ниједна локација није претражена - навео је Одаловић.

Истиче да је Србија све информације о несталим лицима до сада изнела у јавност, те да је локације претражила на транспарентан начин уз присуство међународних званичника.

Наводи да су међу претраженим локацијама Батајница, Петлово село, Перућац, Рудница, Кижевак...

Истиче да Србија у вези са несталима има јасне захтеве на које Приштина до данас није одговорила.

"Србија нема чега да се стиди када је реч о потрази за несталима"

Каже да је у почетку веровао да у Приштини с њиховим захтевима одуговлаче због техничких процедура, али да је ипак на делу "брутална политика".

Поручио је и да Србија нема чега да се стиди када је реч о потрази за несталим лицима.

- Сви на простору Косова и Метохије знају да ми имамо врло јасне и прецизне информације, конкретне захтеве, информације прикупљене из различитих извора. Избегавање Приштине да поступи по њима је изговор да неће то због мене. Ја сам искористио сваку прилику да врло отворено и у Приштини и на сваком месту говорим о овој проблематици да све назовем правим именом - навео он.

Истиче и да је Београд све обавезе које су стављене пред нас испунио, одговорио на све захтеве на крајње транспарентан начин уз присуство представника приштинске радне групе и свих оних међународних званичника који су показали интерес и имали мандата да буду са нама.

- Оно што смо очекивали и оно што смо прошле године у Бриселу договорили када је било у питању питање несталих лица, да се направи динамика неких активности по нашим захтевима које је Приштина требала да спроведе, јуче ми је постало јасно, да они то неће - закључио је Одаловић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)