МИЛАНОВИЋ НАПАО НЕМАЧКУ И ИТАЛИЈУ: То не може без Србије и Хрватске

Novosti online

15. 06. 2021. у 18:17

ПРЕДСЕДНИК Хрватске Зоран Милановић у уторак је рекао како су се уврштењу Дејтонског споразума у декларацију НАТО савеза противиле неке западне државе, при чему је споменуо Немачку и Италију.

МИЛАНОВИЋ НАПАО НЕМАЧКУ И ИТАЛИЈУ: То не може без Србије и Хрватске

Фото: ЕПА

Милановић је рекао да се било какве промене у БиХ не смеју догодити без Хрватске и Србије.

Милановић борави у Словачкој где је суделовао на форуму ГЛОБСЕЦ, те се састао са словачком председницом Зузаном Чапутовом и пољским председником Андрзејом Дудом.

С њима је разговарао о северноатлантском састанку на врху у понедељак у Бриселу на којем је Хрватска, према речима председника, тек након шест дана инсистирања успела у завршну декларацију убацити референцу на Дејтонски споразум.

- То се није смело догодити, то је требало бити решено још пре седмицу. Неко се томе противи, дакле неко има проблема с Дејтоном, жели га размонтирати - рекао је Милановић и додао да те државе истовремено критикују члана предсFедништва БиХ Милорада Додика због кршења Дејтонског споразума.

- То је потпуно поремећена логика, ту нешто није нормално- сматра председник.

Рекао је да се уврштењу Дејтона у завршну декларацију НАТО-а противило "више држава", Немачка, Италија, односно "низ западних дипломатија".

- Западна Европа која на некој токсичној разини, јер то нису челни људи, то сигурно није Ангела Меркел, напросто изводи глупости, растапа и растаче један темељ БиХ који је, каква год је, осигурава од потреса - рекао је он.

Милановић је истакнуо да преговоре о декларацији није водила немачка канцеларка него министарство вањских послова које "покрива друга, њему блиска политичка опција, дакле људи који су у својим фантазијама склони блесавим експериментима".

Актуални шеф немачке дипломатије је Хајко Мас, члан социјалдемократа који владају у коалицији с Демохришћана Ангеле Меркел.

Део западних држава за БиХ заговара такозвани "грађански" модел којим би се заменио дејтонски концепт три равноправна народа, а председник је дан раније казао како "то звучи јако племенито, али је у ствари подвала".

- То нека раде кући. БиХ је таква каква је, ту је огромна граница и морамо је сутра чувати за Шенген - рекао је хрватски председник.

Нагласио је како се планови за БиХ не могу доносити "испод радара" и да било какве промене у суседној држави морају укључивати Хрватску и Србију, изворне потписнице Дејтонског споразума.

Огромна прича

- Зато сам људима који о томе не знају много јер их се то не тиче, њима је то фуснота, а нама огромна прича, објаснио што је посреди по питању Дејтона и БиХ - истакао је Милановић о сусрету са словачком колегиницом и пољским колегом.

- То се тако ради у дипломатији, колико се ја сећам. Некад сам био у дипломатији и нисам никад изазвао скандал. Онда сам дошао у политику – ту морате изазивати скандале да би вас чули - закључио је председник Хрватске.

(Indeкс.hr)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)