ОГЛАСИО СЕ КФОР НАКОН ИСПИТИВАЊА СРБА: Хтели смо да осетимо "пулс" становништва

Танјуг

15. 06. 2021. у 11:15

ПОРТПАРОЛ Кфора Антонио Минутела изјавио је да су припадници Кфора из Велике Британије јуче боравили у Гораждевцу са јединим циљем - да осете пулс становништва у вези са различитим темама, а једна од њих је безбедносна перцепција становништва које живи у општини Дечани и око манастира Високи Дечани.

ОГЛАСИО СЕ КФОР НАКОН ИСПИТИВАЊА СРБА: Хтели смо да осетимо пулс становништва

Фото Д. Зечевић

Минутела је навео да је реч о испитивањима грађана која су део рутинских активности, с циљем праћења тренутне ситуације.

Додао је да није био први пут да се таква активности спроводе и да их Кфор обично обавља широм Косова и Метохије,

- Ова испитивања кроз разговоре такође укључују перцепцију грађана према Кфору. Не присиљавамо никога да одговори и увек и у потпуности радимо с људима поштујући њихово достојанство, без обзира на њихову етничку припадност - нагласио је Минутела.

Становници Гораждевца рекли су јуче да су узнемирени јер су им припадници британског Кфора постављали питања која се односе на безбедност манастира Високи Дечани.

Како преноси Радио Гораждевац, они су испричали да су их припадници те мисије питали какво је њихово мишљење о томе да ли би било добро да манастир уместо Кфора обезбеђује (тзв.) косовска полиција.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао је да ни манастир ни Епархија рашко-призренска нису обавештени о било каквој анкети или преносу заштите манастира на косовску полицију.

Он је подсетио на тешку ситуацију у којој манастир живи већ 22 године, изложен оружаним нападима и притисцима привремених приштинских нституција које, како каже, не поштују ни законе ни судске одлуке сопствених судова.

- Посебно зачуђује да Кфор претходно о овим питањима није питао за мишљење ни нашу Епархију ни манастир Високи Дечани, који су ових дана затражили додатну заштиту након најновијих претњи и инцидената. Овакве анкете у нашем народу доживљавају се као својеврсан притисак и провокација и не воде изградњи поверења - рекао је Јањић за Радио Гораждевац.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)