СА ТРИ ЦИЉА ПУТ БРИСЕЛА: Српски тим на челу са Вучићем данас наставља дијалог између Београда и Приштине

Д. М.

15. 06. 2021. у 08:00

СРПСКА делегација, предвођена председником Александром Вучићем, спремна је на све провокације које приштинска страна планира да сервира на данашњем наставку дијалога у Бриселу и инсистираће на три кључне ствари: нема разговора о признавању лажне државе, мора да се врати прича о формирању Заједнице српских општина и да се наставе договори о већ отвореним питањима несталих, заштите имовине наших грађана и Цркве, безбедности Срба, слободи кретања.

СА ТРИ ЦИЉА ПУТ БРИСЕЛА: Српски тим на челу са Вучићем данас наставља дијалог између Београда и Приштине

Фото: Танјуг/Раде Прелић

А листа "подвала" које у коферу у седиште ЕУ носи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је подужа. Он већ данима прети тужбом против Србије за геноцид и тражи да на састанцима буде третиран као званичник признате државе.

Према неким најавама, у његовој делегацији биће и потпредседница парламента у Приштини Саранда Богујевци, која би на састанку требало да отвори причу о нападу паравојне формације "Шкорпиони", који је преживела у Подујеву 1999, када је била девојчица, а све са циљем да се тежиште разговора са ЗСО и осталих питања, скрене у правцу тужбе за наводни геноцид Београда над косовским Албанцима.

Председник Вучић поручио је уочи сусрета у Бриселу да је "сваки разговор бољи од испаљеног метка" и да ће се, упркос великим притисцима, борити за Србију, да се сачувају мир и стабилност.

И шеф Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је у понедељак да су бомбастичне изјаве приштинске стране уобичајене пред почетак разговора и да су то покушаји да се тема дијалога стави у други план.

- Србија је под притисцима на различите начине, од седнице СБ УН о Хагу, где су нас оптуживали за несарадњу са овим судом, до тога да ЕУ поново неће отворити ниједно поглавље у преговорима са нашом земљом. Председник Вучић питао је званичнике ЕУ какве су конкретне перспективе Србије и није добио одговор. А да било ко каже да Србија не сарађује са Хагом је бесмислено, јер је наша земља изручила више председника и генерала.

Он је упозорио и на све учесталије покушаје Приштине да се православно културно наслеђе на КиМ присвоји као "косовско", чиме се, како је рекао, на најгрубљи начин покушава ревизија историје и градња идентитета албанске нације на Косову на наслеђу српске и православне културне баштине.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић указао је да је ужасно тешка ситуација пред наставак разговора у Бриселу, а да је циљ такве атмосфере, коју генерише Приштина, да се поткопа дијалог и изврши додатни притисак на Београд и председника Вучића.

- Борићемо се снажно и храбро, инсистираћемо на формирању ЗСО и на бољим односима, како би била превазиђена ова ужасна атмосфера и српски народ на КиМ био безбедан и како бисмо се окренули будућности.

Петковић је додао да Курти има велику подршку западних сила и нико на Западу не реагује на његове уцене, претње и провокације, јер је тзв. Косово њихово чедо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)