ЈАКА ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Борићемо се за Србију, нећемо бити ничији поданици! (ВИДЕО)

Танјуг

13. 06. 2021. у 12:14 >> 12:18

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је свечаној академији поводом обележавања 950 година манастира Светог Прохора Пчињског. На свечаности је председнику уручен орден Епархије врањске.

ЈАКА ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Борићемо се за Србију, нећемо бити ничији поданици! (ВИДЕО)

Фото: Printscreen

Председник је рекао да му је велика част што је добио орден.

- Ваша светости, поштовани министри, драго братство манастира, драги гости, нисам неко ко иначе жуди за наградама, али ми много значи овај орден који сам примио јер ми се чини, да када заједно расту српска држава и црква, да је тада најбоље и грађанима. Мислим да у савременој историји нисмо толико урадили за наше цркве и манастире - истакао је и додао да зна да то, ипак, није довољно.

- Знам да никада није довољно и зато морамо да радимо још више и будемо још успешнији. После ордена Светог Саве, а једини сам председник који је тај орден примио, овај ми значи јер је неко од вас приметио колико смо се трудили да обезбедимо помоћ.

Вучић је истакао да без цркве не можемо да очувамо наше национално и државно ткиво, а да онај ко то не разуме, не заслужује да води државу.

- Немогуће је говорити о Видовдану и Косову после господина Терзића а да то има никаквог смисла - рекао је Вучић и навео да ће говорити из главе, иако је имао два припремљена говора.

- Девет и по векова су за нас обавеза и одговорност, девет и по векова постојања на тешком тлу су обавеза да и у наредних девет и по векова опстанемо. Наша обавеза је да народу који овде живи обезбедимо опстанак, да поново покренемо фабричке погоне да људи могу да раде, да млади могу да се запосле и да виде будућност и за своју децу.

Навео је да овде живи диван народ, "људи који више од свега воле и цене своју цркву".

- Уз величанствени орден добио сам обавезу више - навео је председник и поручио да је то важно јер, упркос тешким временима и силним притисцима са Косова и Метохије, већ сутра иде у Брисел.

- Знам колико имамо проблема, и зна то народ, верни народ у Бујановцу боље него било где другде. Ја вам обећавам да ћемо се борити за Србију, да нећемо бити ничији поданици, осим што ћемо бити слуге свог народа и своје државе.

Како је рекао, "чуваћемо и штитићемо косовски завет и Видовдан, али и бринути о будућности нашег народа у Бујановцу, на Ким, и сваком другом месту где Срби живе".

Поручио је да је Србија "из дана у дан све јача и снажнија" и да је уверен да ће, уз помоћ народа наша земља бити све јача.

- Хоћемо да побеђујемо, фабрикама, већим пензијама, економијом, да будемо убедљиво бољих од свих других, и то нико не може да нам забрани - рекао је председник.

- Молим вас да останете на својим огњиштима, а ми ћемо Вам помоћи на све могуће начине.

Он се захвалио владикама на свему што чине за српски народ.

- Молим вас да нам својом вером да постоје људи који нису поданичког духа, већ слободарског српског духа, помогнете да пребродимо проблеме који су пред нама, у вези КиМ, и да нам помогнете да заједно из тога изађемо.

Председник је изразио захвалност и Милораду Додику који присуствује свечаној академији.

- Јединство српског народа нам је важније и потребније него иакда. Нисмо слаби као што смо били, ни јаки као што бисмо волели да будемо, али бићемо ако будемо уједињени - поручио је Вучић.

Вучић примио орден

Савет православне Епархије врањске донео је одлуку да председнику Вучићу додели орден Преподобног Прохора Пчињског, који је уручио епископ врањски Пахомије.

Са председником Србије Александром Вучићем стигао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Свечана академија почела је химном Србије "Боже правде".

Литургија поводом обележавања 950 година од оснивања манастира Прохор Пчињски и 700 година од упокојења краља Милутина, који га је у 14. веку обновио, коју служи патријарх Порфирије, одржана је јутрос у том манастиру.

Дочек за председника

Вучић обишао винарију у Врању

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)