ТРОЈНИ УДАР НА СРПСКУ ЗАЈЕДНИЦУ: Акција албанских лидера у Приштини, Тирани и са југа Србије

Д. М.

08. 06. 2021. у 09:00

АЛБАНСКИ лидери и из Приштине и из Тиране, али и са југа централне Србије, покренули су све моторе како би обесмислили наставак дијалога у Бриселу, који је планиран за следећу недељу.

ТРОЈНИ УДАР НА СРПСКУ  ЗАЈЕДНИЦУ: Акција албанских лидера у Приштини, Тирани и са југа Србије

Ручи и Коњуфца у Тирани

Све "карте" бацили су на то да по сваку цену спрече разговоре о формирању Заједнице српских општина, а на шта се Приштина обавезала, и то под патронатом ЕУ, пре седам година, стављајући параф на Бриселски споразум.

Након премијера привремених институција у покрајини Аљбина Куртија, који је и поред притисака Метјуа Палмера и Мирослава Лајчака, рекао "не" за ЗСО, у понедељак се огласио и председник парламента Глаук Коњуфца. Он је након састанка са албанским председником Иљиром Метом и шефом парламента Грамозом Ручијем у Тирани рекао да би стварање било које српске заједнице унутар Косова, а којом би руководио Београд, било - штетно.

Коњуфца је затражио и помоћ Тиране, како Приштина "не би била оштећена у коначном споразуму са Београдом". А посебно, каже, рачуна на заштиту Албаније када је реч о суђењима злочинцима терористичке ОВК:

- Тренутно се суочавамо са Специјалним судом, где се налази неколико вођа ОВК. Морамо да ускладимо наше потезе како бисмо превазишли изазове са што мањом штетом. ОВК није била само рат за Косово, наш свети рат, већ за целокупну албанску нацију и као таква се мора посматрати и заштитити.

И шеф албанског парламента био је "на линији" Коњуфце у нападима на Београд:

- Србија данас покушава да велича своје криминалце. Време ради за Косово, јер је Косово на правој страни историје.

Огласила се и Виола фон Крамон, известилац за Косово у Европском парламенту, која је поздравила већи ангажман нове америчке администрације у региону и поручила да "у дијалогу има још много других хитних ствари поред ЗСО".

Овој очигледно синхронизованој акцији "удара" на Београд и наставак дијалога у понедељак се прикључио и посланик Шаип Камбери, који се на седници парламента о променама Устава Србије позивао на устав самопроглашеног Косова. Он је тражио да овај документ не дефинише Србију као државу српског народа, већ да се "угледа" на "Устав Косова, где стоји да је Косово држава својих држављана".

- Није у реду да се позивате на устав Косова јер сте посланик Скупштине у земљи чија је то територија, то је наша покрајина и ви то морате да поштујете. За овај дом не постоји устав Косова, а независност су извојевали да нису питали ниједног свог грађанина - оштро је Камберију одговорила премијерка Ана Брнабић.

Према њеним речима, устав тзв. Косова за њу има значај као када би она сама прогласила београдско насеље Карабурму за независну државу и написала устав.

КУРТИ: ЗЛОЧИНЕ ЧИНИЛА ДРЖАВА

ПРЕМИЈЕР привремених приштинских институција Аљбин Курти поново је провоцирао и то око питања несталих, покушавајући да скрене пажњу са кривице Приштине због застоја у овом процесу. Курти је у разговору са регионалним директором Међународног комитета Црвеног крста за Европу и централну Азију, Мартином Шипом, тражио да се отвори државни архив Србије јер "злочине нису починили појединци, већ српска држава".

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да приштинска страна питање несталих третира искључиво кроз обрачун са Београдом. Додао је да упорно одбијају да отворе архиве ОВК и дозволе нашим тимовима да претраже локације на КиМ за које постоје индиције да се на њима скривају тела Срба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)