КАКО ЈЕ РАБ УГРОЗИО ЖИВОТ КАРАЏИЋУ: Улога шефа дипломатије Британије у трансферу на Острво

В. Н.

08. 06. 2021. у 09:23

ЗА одлуку да Радован Караџић доживотну казну затвора, на коју га је осудио Механизам за кривичне судове у Хагу, издржава баш у Великој Британији, искључиво је заслужан председника Механизма, Малтежанин Кармел Ађијус. Одбрана првог председника РС верује да је она резултат личних односа Ађијуса и британског министра спољних послова Доминика Раба.

КАКО ЈЕ РАБ УГРОЗИО ЖИВОТ КАРАЏИЋУ: Улога шефа дипломатије Британије у трансферу на Острво

Фото АП

У прилог томе иде и податак да је Раб на свом приватном твитер-налогу први у свету објавио одлуку Механизма да ће Караџић бити пребачен у један од британских затвора. Тиме је прекршио све ознаке тајности и починио тешку повреду правила. Никакве реакције из суда у Хагу због тога није било, а о некој евентуалној санкцији излишно је и мислити.

Обнародовање трансфера 14 дана пре званичног пребацивања Караџића аутоматски је морало за епилог да има промену одлуке и одабир неке друге земље у којој ће провести затворске дане. Јер, према прописима те одлуке се не смеју објављивати нигде док осуђеник не дође на дестинацију. Колико се скривало где ће Караџић издржавати казну говори и то што су сви његови адвокати имали забрану да о томе причају, а хашки суд је одбио да им каже и име затвора. Али је зато Раб, без проблема, свима разгласио и то ликујући.

Он, иако је пореклом чешки Јеврејин и члан Конзервативне странке у Британији, као и судија Кармел Ађијус, важи за нескривеног исламског лобисту. Раб је само 50 минута по објављивању свету где ће Караџић издржавати казну, на "Твитеру" обелоданио и да је присуствовао виртуелном ифтару, свечаној вечери уочи Рамазанског бајрама и честитао свим муслиманима празник. На тај начин је директно довео у везу верско славље и ликовање због Караџића, практично сервирајући његову главу на тацни као поклон за исламисте широм света. Само је недостајало још и да их позове да му се свете.

Иначе Раб је био некадашњи помоћник хашког тужиоца Џефрија Најса и као члан тима британских адвоката у Хашком трибуналу 2003. године бавио се случајевима Слободана Милошевића и каква случајност - Радована Караџића.

С друге стране Ађијусу, који без пардона шурује са овим британским политичарем, мандат на челу суда у Хагу истиче за годину дана. Остаће упамћен по томе што је променио судску праксу Механизма и зауставио пуштање српских осуђеника на условну слободу после две трећине издржане казне. Да би изашли од њих је тражио да признају кривична дела за која су осуђени, а која су они током поступка негирали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)