ВАШИНГТОН ХОЋЕ КОМПРОМИСНО РЕШЕЊЕ: Дачић са Палмером о КиМ, раду парламента, међустраначком дијалогу, изменама Устава...

В. Н.

05. 06. 2021. у 19:49

АМЕРИКА жели да се пронађе компромисно решење за косовско питање и не намерава да врши притисак на стране у дијалогу, подвукао је у суботу специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер у разговору са председником српског парламента Ивицом Дачићем.

ВАШИНГТОН ХОЋЕ КОМПРОМИСНО РЕШЕЊЕ: Дачић са Палмером о КиМ, раду парламента, међустраначком дијалогу, изменама Устава...

Метју Палмер и Ивица Дачић / Фото Танјуг

На састанку је било речи и о сусретима које је Мејту Палмер имао током боравка у Приштини и истакнуто да САД пружа пуну подршку специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку и његовим активностима, саопштено је из Кабинета председника Скупштине. Дачић је рекао да су односи САД и Србије значајно унапређени претходних година.

- Као председник Народне скупштине настојаћу да јачам везе са Сенатом и Конгресом САД - рекао је Дачић и подвукао важност интензивирања политичког дијалога и реализацију посета на високом нивоу.

На предлог Палмера, разговарано је и о приоритетима рада Народне скупштине, а Дачић је истакао снажну решеност да током свог мандата ради на оснаживању улоге парламента. Информисао је саговорника о процесу уставних реформи који је у току и обавестио га о активностима у оквиру друге фазе међустраначког дијалога и састанцима које је имао са представницима Европског парламента.

И НА СЛОВАЧКУ ВРШЕ ПРИТИСАК

ШЕФ државе Александар Вучић информисаће посланике о дијалогу Београда и Приштине, али ће форма и датум седнице тек бити дефинисани, потврдио је у суботу Ивица Дачић.

Он је за Пинк казао и да му је словачки министар спољних послова пренео да се на пет земаља које нису признале тзв. Косово врши притисак уз аргумент да оне треба да "направе искорак", ако то учини Косово:

- Питао сам га шта значи искорак Косова да би га неко наградио? Он каже да не зна, то им нико није рекао. И шта сад, ако Косово каже, ми ћемо да формирамо ЗСО, треба да га признају? То је смешно, Косово је то потписало 2013.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)