ВУЧИЋ: Од шестог постајемо други призвођач бакра у Европи

Танјуг

04. 06. 2021. у 13:48

САМО када држава жели озбиљно да ради, када се посвети зеленој агенди на озбиљан, а не на пропагандистички и популистички начин, она у томе може бити успешна, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

ВУЧИЋ: Од шестог постајемо други призвођач бакра у Европи

Фото: З.Ј.М.

Он је, у обраћању грађанима, указао на успешност РТБ Бора, рекавши да, од када је кинески Зиђин преузео ту компанију, она успешна.

Указао је да ће, везано за проблем воде у селу Метовници, за чије решавање је потребно 150 милиона динара инвестиције, Зиђин обезбедити 120 милиона.

- РТБ Бор је покушао, у време власти оних који нас данас критикују, приватизацију три пута. Три пута су покушали и три пута су пали. А онда су понудили кикирики, а ми смо понудили борски рудник и бакар - објаснио је он.

Вучић је подсетио да је на крају 2018.РТБ Бор био са дуговима који су за 600 милиона превазилазили укупан капитал, било је 4.270 запослених.

- Данас имамо 5.723 радника, што је више од 700 нових радних места, а просечна месечна зарада била је 68.160 динара, сада је око 91.000, а до краја године биће 91.824 динара. Бор је град у Србији у којем цене некретнина најбрже расту и где се највише продаје нових, а то је захваљујући овом успеху - подвукао је он.

У пословној 2018. години РТБ Бор је имао приход од 336 милиона, а за 2021. годину пројектовани приход је 876 милиона, што је готово три пута више. Навео је да су две кинеске компаније - Хбис Смедерево и Зиђин РТБ Бор прва два међу првих 15 извозника Србије.

- Од шестог произвођача бакра постајемо други у Европи до краја године. Само је Пољска испред нас - рекао је он.

Вучић је казао да се држава бори за добру цену земљишта на које треба да се шири РТБ Бор.

- Боримо се за свако село, за сваког човека. Не слушајте само оне који причају како је лошији ваздух. Десет пута је бољи него што је био. На један сат било проблема са арсеном - додао је он.

- Направили смо нову, далеко успешнију Србију. Ми смо успешни, не треба себе да лажемо. Морамо да се боримо да радимо - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)