ЗАХТЕВНЕ НЕДЕЉЕ ПРЕД СРБИЈОМ: Наставак дијалога између 14. и 17. јуна, Седница Савета безбедности УН на дан пресуде Ратку Младићу

Novosti online

03. 06. 2021. у 19:13

ПРЕМА незваничним информацијама, дијалог између Београда и Приштине требало би да буде настављен између 14. и 17. јуна, договорено је данас на састанку председника Србије Александра Вучића са Метјуом Палмером, специјалним изаслаником Стејт дипартмента за Западни Балкан, Мирославом Лајчаком, специјалним представником ЕУ за дијалог, и амбасдорима САД и ЕУ у Београду.

ЗАХТЕВНЕ НЕДЕЉЕ ПРЕД СРБИЈОМ: Наставак дијалога између 14. и 17. јуна, Седница Савета безбедности УН на дан пресуде Ратку Младићу

Фото: Printscreen

Да су пред српском дипломатијом и председником Вучићем изузетно захтевне недеље показује и чињеница да је за 8. јун заказана седница Савета безбедности УН. Иначе, за тај исти дан је заказано и изрицање коначне пресуде за геноцид Ратку Младићу пред Међународним механизмом за кривичне судове, наследником Хашког трибунала.

Верује се да ће на тој седници Савета безбедности бити изречене жалбе на рачун Србије због неизручивања Хагу радикала Вјерице Радете и Петра Јојића, оптужених за непоштовање суда.

Вучић неће моћи да у раду седнице Савета безбедности учествује преко интернета, као што ће то учинити Серж Брамерц, главни тужилац Међународног суда у Хагу, и Кармел Агијус, председник Механизма за кривичне судове у Хагу.

Засад није познато да ли ће Вучић путовати у Њујорк да би директно учествовао у раду седнице Савета безбедности.

У таквој атмосфери ће се ући у наставак дијалога од којег Сједињене Државе очекују да Србија на неки начин призна независност Косова, док власти у Приштини одбијају да преговарају чак и о формирању Заједнице српских општина.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)