ПРВИ ДОГОВОРИ У ДИЈАЛОГУ СТРАНАКА О ИЗБОРИМА: Цензус за мандате вероватно исти

С. С. Р.

31. 05. 2021. у 06:45

СТРАНКЕ ће се на изборима следеће године за места у Скупштини Србије највероватније борити по истом правилу, уз цензус од три одсто освојених гласова.

ПРВИ ДОГОВОРИ У ДИЈАЛОГУ СТРАНАКА О ИЗБОРИМА: Цензус за мандате вероватно исти

Фото: Н. Скендерија

Ипак, олакшицу да учествују на надметању могле би да добију мањинске партије: њима би број потписа за учешће у изборној трци могао да буде смањен са 10.000 на 3.000 парафа.

Ово су, према сазнањима "Новости", прелиминарни договори у оквиру међустраначког дијалога који се о изборним условима води без присуства странаца.

У платформама готово свих мањинских странака указивано је на број потписа потребних да подрже изборну листу. Речено је да није логично да је за оснивање партије мањина потребно 1.000 парафа, а за излазак на изборе десет пута више. Компромисно решење би могло да буде правило, које сад важи у Војводини за излазак на покрајинске изборе, а то је 3.000 потписа уз кандидатуру.

Разговарало се и о цензусу, али је нереално да сада дође до промена, мање од годину дана пре избора, и само годину дана пошто је праг са пет смањен на три одсто.

На састанцима који се одржавају једном недељно у Скупштини Србије било је и говора о проблемима са којима се странке суочавају на терену. Акценат је стављен на то да често не могу да нађу просторе у којима би одржали скупове или трибине. Овај проблем би до наредне изборне кампање требало да буде решен.

Избори, председнички, београдски и парламентарни требало би да се одрже на пролеће следеће године.

"ЧЕШЉАЊЕ"

МЕЂУ тачкама дневног реда био је и бирачки списак на чијем ће се "чешљању" посебно радити. Помињани су преминули који се и даље налазе у евиденцији гласача, као и они који одавно немају пребивалиште у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)