ПАДАЋЕ И МИНИСТРИ И ЛОКАЛНИ ШЕРИФИ! Стефановићева оставка само увод у смене

Д. Милинковић

31. 05. 2021. у 09:00

ОСТАВКА коју је уочи седнице Главног одбора СНС у суботу Небојша Стефановић поднео на место председника Београдског одбора напредњака, само је увод у опсежне кадровске промене које ову странку чекају на јесен.

ПАДАЋЕ И МИНИСТРИ И ЛОКАЛНИ ШЕРИФИ! Стефановићева оставка само увод у смене

Фото: Д. Миловановић

На конгресу СНС, који ће почети на годишњицу странке 21. октобра и трајати три или четири дана, многи садашњи високи функционери напредњака могли би да остану без функција, не само у странци, него и у извршној власти. План је да се тиме отвори простор за нова лица и "свежу крв", која би дала подстрек за изборе на пролеће наредне године и оснажила зацртану платформу визије Србије до 2030.

Тада ће највероватније бити постављено и питање Стефановићевог опстанка на позицији министра одбране и потпредседника Владе, а "на тапету" би могли да се нађу и неки други из врха СНС који тренутно обављају функције у Немањиној 11. Засада се спекулише да се "фотеља дрма" и Марији Обрадовић, министарки државне управе и локалне самоуправе и потпредседници ГО СНС.

Процењује се и да се "сеча кадрова" неће зауставити на министрима, већ да ће се ићи и по дубини, односно да би без функција могли да остану и бројни градоначелници и председници општина из редова напредњака, а који у претходном периоду нису показали довољно енергије и ангажмана. Посебно неће бити "милости" за оне који су се "одродили" од грађана и показали бахатост на функцијама.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Небојша Стефановић

Ту, како је на седници ГО најавио председник Србије и шеф напредњака Александар Вучић, посебно неће бити поштеђени ни министри. Вучић је рекао да ће људи у Србији препознати оне који вредно раде за народ и да треба разјурити "стручњаке" којима је најважније колико ће њихово министарство наручити лимузина. Он је премијерки Ани Брнабић дао одрешене руке да, како је рекао, "разјури ту банду која само тражи лимузине за себе, ако треба и пре избора, све те стручњаке којима је најважније колико ће аутомобила да имају".

Вучић је у обраћању на седници ГО, изборне радње у странци почеће већ 1. септембра, а као припрема за гласање за ново руководство на Скупштини крајем октобра. Он је рекао и да одлуке ко треба да буде у врху СНС неће доносити ни Председништво, ни ГО, ни он сам него - база.

Управо је чланство СНС било то које је у највећој мери "кумовало" Стефановићевој оставци, јер су многобројни одбори широм Србије и чак свих 17 филијала напредњака у Београду тражили да он одступи са свих функција. Он је, међутим, поднео оставку само на место председника одбора у Београду, а до даљег је остао члан Председништва.

Иако се спекулисало да би после уједињења СНС и СПАС, које је једногласно усвојено на седници ГО, нови шеф престоничких напредњака могао да постане председник општине Нови Београд, то се није догодило. Он је, засада, добио функцију потпредседника ГО СНС, али ће се са ове позиције бавити и Београдом. Како сазнајемо, још није одлучено ко ће бити постављен за повереника београдских напредњака, који би требало да води овај одбор до избора председника на Скупштини странке на јесен.

На питање шта планира да уради након формалног уједињења СПАС и СНС, Шапић је јуче рекао да је свестан тежине функције у организацији која по његовим речима, има "огромну одговорност за вођење Србије":

- Мислим да у СНС морамо да се припремамо за изборе и покушаћемо да направимо јединствену политику свих општинских одбора града Београда, а онда и да наступимо јединствено на предстојећим изборима.

Члан Председништва СНС Горан Весић поручио је да је најважнија вест са седнице ГО усвајање Декларације о приоритетима националне и државне политике Србије:

- То је декларација у 11 тачака којом смо се ми, као највећи политички покрет у Србији, јасно изјаснили да су наши политички циљеви очување независности и територијалног интегритета. Оно што је веома важно, а на чему је председник Вучић више пута инсистирао, самосталност у одлучивању Србије за очување војне неутралности и вредности које су укорењене у темељ нашег друштва.

Ивица Дачић / Фото Танјуг

Ивица Дачић

ТРИ СТОЛИЦЕ ЗА ШАПИЋЕВЕ

ОСИМ функције потпредседника Главног одбора СНС, коју је добио након уједињења странака, Александар Шапић је ушао и у Председништво напредњака. Како сазнајемо, поред њега, чланови Председништва постала су још два функционера некадашњег СПАС, посланик Радован Тврдишић и члан Већа општине Нови Београд Ненад Милановић. Посланици СПАС, којих је у Скупштини Србије 10, за сада ће највероватније остати у засебном посланичком клубу, јер им то даје додатно време за наступе у парламенту.

СОЦИЈАЛИСТИМА ЛАКНУЛО

ТАЧКУ на приче да би уједињење СНС и СПАС могло да значи и крај сарадње напредњака са социјалистима, у суботу је ставио сам Вучић. Он је рекао да ће странка наставити сарадњу са коалиционим партнерима, укључујући СПС. Шеф социјалиста Ивица Дачић поздравио је уједињење, наводећи да су то унутрашње ствари напредњака и питање јачања политичке сцене.

- То је нешто што нема никакве везе са односима на релацији СПС-СНС, али желимо пуно среће и заједнички успех у Београду и уопште на изборима у целој Србији. СПС и СНС неће ићи ка стварању једне партије, већ нам је у плану да сви заједно подигнемо заједничку политичку вредност са којом излазимо на изборе и да тако остваримо победу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)