НАКОН СРАМНОГ ПИСМА: Епархија рашко-призренска одговорила Куртију

Новости онлајн

27. 05. 2021. у 16:41

АКО приштинске институције желе да покажу минимум добре воље за поштовање верских права СПЦ на Косову и Метохији, дужне су да у потпуности испуне одлуку Уставног суда Косова о признавању манастирске имовине, саопштила је Епархија рашко-призренска.

НАКОН СРАМНОГ ПИСМА: Епархија рашко-призренска одговорила Куртију

Фото П. Милошевић

Епархија је то поручила поводом писма које је недавно игуману манастира Високи Дечани, оцу Сави Јањићу, упутио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, а у којем му је предочио „посвећеност косовске владе у заштити косовског наслеђа свих заједница на Косову“.

У саопштењу епархије се подсећа се да се одлука косовског Уставног суда већ пет година упорно игнорише упркос захтевима за њено спровођење од стране манастира и међународних представника.

Поред тога, министар за просторно планирање из владе Куртија јавно je одбацио одлуку Комисије за специјалне заштићене зоне из новембра 2020. о изградњи заобилазнице око заштићене зоне манастира, наводи се у саопштењу.

- Минирањем ове одлуке која је донесена уз међународно посредништво, практично се позива на кршење закона о заштићеним зонама - истиче Епархија рашко-призренска.

У оваквој ситуацији одговарање на оваква писма, без претходно показаног поштовања судских одлука и владавине права, потпуно је беспредметно, закључује се у саопштењу епархије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)