КУРТИЈУ СЕ ПРИВИЂАЈУ ТЕНКОВИ У МЕДВЕЂИ: Суспензија фиктивног пребивалишта ради се годинама уназад

Д. Р. Ђорђевић

26. 05. 2021. у 09:00

СУСПЕНДОВАЊЕ фиктивних адреса у општинама на југу Србије је нешто на чему се ради већ неколико година уназад

КУРТИЈУ СЕ ПРИВИЂАЈУ ТЕНКОВИ У МЕДВЕЂИ: Суспензија фиктивног пребивалишта ради се годинама уназад

Срби избачени из власти у Прешеву

Председник Албанског националног већа Рагми Мустафа је на састанку са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем то представио као проблем, посебно потенцирајући Медвеђу, због чега су уследиле Куртијеве речи да је "Србија у прошлости насиљем и тенковима покушавала да расели општине са албанском већином", а да сада то чини - административно.

Курти је отишао и корак даље, говорећи о некаквој "неприхватљивој кампањи против албанских становника Прешевске долине која треба да се заустави што је пре могуће".

Иначе, такозвана пасивизација подразумева суспендовање пребивалишта за оне за које се утврди да не станују на адреси на којој су пријављени. Према речима председника Општине Медвеђа Небојше Арсића, све што се ради је у складу са законима, и он подсећа на процену из 2015. године, у чијој изради су учествовали ОЕБС, Министарство државне управе и локалне самоуправе, као и Координационо тело, када је утврђено да на територији Општине Медвеђа живи 7.742 становника, од чега 529 Албанаца.

Фото АП

Аљбин Курти

- Медвеђа је пример добре праксе, јер је, на пример, радно способно албанско становништво упослено у скоро свим локалним институцијама. Њихове странке тренутно нису у власти, али то ништа не мења, Албанци су запослени у школама, МУП, здравственим установама... Веома полажемо на равноправност и није случајно што нас је повереница за заштиту равноправности 2019. прогласила за најбољу општину по доприносу стварању заједнице једнаких могућности - каже нам Арсић.

Он додаје да у Медвеђи никада није било већих етнички мотивисаних инцидената и да национални савети не треба да се баве бирачким списковима, него културом, образовањем и сличним темама:

- То што нас сврставају у, како они кажу, Прешевску долину, политички је мотивисано, јер смо 170 километара од Прешева и припадамо Јабланичком округу, док је Прешево у Пчињском. Такође, код нас су Срби апсолутна већина, али ћете по кафићима видети да за истим столом седе Срби и Албанци. Неко изван Медвеђе нас користи за дневнополитичке манипулације.

Иначе, када је 2011. рађен попис становништва у Србији, одборници албанске националности из Прешева, Бујановца и Медвеђе су на заједничкој седници одлучили да га бојкотују.

Фото Танјуг

Зоран Станковић

СТАНКОВИЋ: УЖИВАЈУ СВА ПРАВА

ПРЕДСЕДНИК Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић каже за "Новости" да Албанци који живе у три општине на југу уживају сва права по Уставу, законима и међународним конвенцијама као и све друге националне мањине које живе у Србији, и да то може да се потврди са хиљаду примера:

- Те три општине константно посећују представници различитих међународних институција, а ОЕБС је континуирано присутан на том простору и држава је показала интерес да све захтеве Албанаца реши на законом прописан начин. Јасно је не само нама, већ и међународној заједници, због чега само албанска национална мањина ставља константне примедбе на рад институција државе Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)