МОРА ДА СЕ ПОЈАЧА ЗАШТИТА СРПСКИХ СВЕТИЊА: Петар Петковић другог дана посете КиМ обилази општину Исток

Д. Зечевић

25. 05. 2021. у 14:10

ДРЖАВА Србија чини и учиниће све да представи и међународној заједници и јавности у каквом проблему се налази СПЦ, каква је опасност, пре свега за наше храмове, поготово оне које се налазе на УНЕСКО-вој листи и није тачно то да Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница, Богородица Љевишка треба да буду скинути са листе угрожених објеката на простору КиМ.

МОРА ДА СЕ ПОЈАЧА ЗАШТИТА СРПСКИХ СВЕТИЊА: Петар Петковић другог дана посете КиМ обилази општину Исток

Фото: Д. Зечевић

Напротив, мора да се појача присуство КФОР-а и свих оних који обезбеђују све те цркве и манастире. Важно је да сачувамо наше цркве, наше манастире, имовину СПЦ, јер то наше културно благо, о којем УНЕСКО мора да води рачуна заједно са државом Србијом.

Ово је данас изеђу осталог рекао Петар петковић директор Канцеларије за Косово и Метохију поводом захтева приштинских институција да се четири манастира склоне са листе угрожених веркских објеката. Други дан посете Косову и Метохији директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић започео је обиласком цркве светих Петра и Павла у Истоку где је посетио свештеника Небојшу Секулића који са супругом и четворо деце живи у парохијском дому.Свештеник Секулић пренео је директору Петковићу да је живот у окружењу тежак, али да се труди да као свештеник шири љубав и истиче да у последе време нису имали већих непријатности.

- Хвала Богу у цркви СВ. апостола Петра и Павла још увек се чују звона, тако да малобројни верници који су се овде вратили имају где да дођу. У самој варошици живи, поред моје породице, још шесторо Срба, а у општини Исток има још седам српских домаћинстава који често сврате у свој храм да поразговарамо-истиче свештеник Секулић о додаје да његови синови похађају основну школу у дванаест километара удаљеном Осојану и да им највише недостају другови са којима би се могли играти.После обиласка црвке и породице свештеника Секулића у Истоку, директор Петковић ће обићи и повратничку породицу Ранка Седларевића у селу Драгољевац где ће разговарти са мештанима а потом ће у селу Дубрава посетити осамдесет једногодишњег повратника радоја Пумпаловића који је у последње време претрпео више напада.Петковић ће обићи и Осојане, где је измештена општина Исток, где ће посетити Дом здравља али и повратничку породицу Станка Остојића .Иначе, дводневна псоета директора Канцеларије за КИМ спороводи се уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)