РИСКАНТНИ МОДНИ ИЗБОР: Зашто је ношење црвено-белих чарапа кажњиво у Белорусији?

Новости онлајн

07. 05. 2021. у 15:56

БЕЛОРУСКЕ власти сада кажњавају не само оне који носе опозиционе црвено-беле заставе, већ чак и људе који носе спортске чарапе у тим бојама.

РИСКАНТНИ МОДНИ ИЗБОР: Зашто је ношење црвено-белих чарапа кажњиво у Белорусији?

Фото: Pixabay

Наталија Сивцова-Седушкина кажњена је са 2.320 белоруских рубаља (906 долара) због тога што је била "непрописно одевена".

Сивцова-Седушкина је ишла на час вожње у Минску када су је зауставила четворица мушкараца са црним фантомкама, који су јој рекли да је непрописно одевена.

Разлог томе је што је на себи имала беле чарапе са црвеним пругама, а то су боје забрањене заставе коју противници белоруског лидера месецима носе на уличним протестима.

Такође је оптужена за показивање два прста у знаку слова В (што је симбол победе) возачима који су пролазили и свирали јој у знак подршке.

Бела застава са црвеном попречном пругом била је застава белоруских националиста током краћег периода у 20. веку.

Совјетски комунисти заменили су је црвено-зеленом заставом са чекићем и српом и традиционалним народним мотивом. Ту заставу је поново увео председник Александар Лукашенко 1995. године, након пада комунизма, али су са ње уклоњени срп и чекић.

Судија је наложио Наталији Сивцовој-Седушкиној да плати казну од 2.320 белоруских рубаља (906 долара), а процесуирана је према драконским законима који забрањују неовлашћене протесте.

Њене чарапе, које су оцењене као увредљиве и црвене патике било је лако уочити пошто је носила кратке фармерке када је заустављена.

Интернет продавница у којој је купила чарапе престала је да их продаје, али и даље продаје сличне беле чарапе са црним пругама.

Сивцова-Седушкина кажњена је сличним износом и раније, јер је свој балкон украсила црвено-белим тракама.

Десетине хиљада демонстраната блокирале су улице Минска током неколико месеци прошле године огорчени на председника Лукашенка због спорних избора на којима је реизабран у августу.

Забрањена црвено-бела застава постала је симбол побуне против Лукашенкове владавине. Протести су временом утихнули како се већина опозиционих лидера расула по иностранству или су затворени.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)