МОЖЕ УТИЦАТИ И НА ЉУДЕ: Удари соларних ветрова изазвали процеп у магнетном пољу Земље

Новости онлине

29. 07. 2021. у 19:55

СОЛАРНИ ветрови проузроковали су пукотину у магнетном пољу наше планете, пише портал "Спејс ведер".

МОЖЕ УТИЦАТИ И НА ЉУДЕ: Удари соларних ветрова изазвали процеп у магнетном пољу Земље

Фото: Депоситпхотос

Према америчком Центру за предвиђање свемирског времена, тренутна интеракција Земљиног магнетног поља и сунчевог ветра може утицати не само на технолошке системе, већ и на људске активности.

Земљино магнетно поље је витално за живот на нашој планети, јер штити озонски омотач од космичких зрака и штетног зрачења. Према извештају, прогнозери свемирског времена недавно су проценили да је брзина соларних ветрова достизала 400 километара у секунди при ударима у Земљу.

Како наводи НАСА, соларни ветар настаје ширењем плазме из најудаљеније Сунчеве атмосфере. Ова плазма се непрекидно загрева до тачке да је Сунчева гравитација не може задржати. Док се Сунце окреће, магнетне линије изнад својих поларних подручја намотава у велику ротирајућу спиралу, стварајући константан ток „ветра“.

Ова појава довела је до геомагнетних немира и иако јачина соларних ветрова није довољно велика да би их могла сврстати у категорију соларне олује, изазвали су мање поремећаје унутар Земљине магнетосфере, пише међународни Спутњик.

Ветрови могу да стигну до површине планете за неколико дана и поремете електричне мреже, као и сателитске операције. Поред ових негативних последица, соларни ветрови могу изазвати поларну светлост, тзв. аурору бореалис.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)