КЕРБЕРИ СА ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ: Ерупција мржње због доласка Хандкеа у РС

Срђан Мишљеновић

11. 05. 2021. у 10:33

Одабрао је нобеловац, и то много пре најзначајније светске награде за књижевност, да буде пријатељ Срба и сад плаћа цену због тога

КЕРБЕРИ СА ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ: Ерупција мржње због доласка Хандкеа у РС

Новости

ДОЛАЗАК нобеловца Петера Хандкеа у посету Републици Српској и његов боравак у Бањалуци и Вишеграду довео је до ерупције вулкана мржње у Сарајеву. Јер, на мети су сви пријатељи Срба и који то јавно говоре. Нема ту помоћи. Хандке је један од наших пријатеља и сада је још једном могао да се увери колики је резервоар мржње у Сарајеву.

Одабрао је нобеловац, и то много пре најзначајније светске награде за књижевност, да буде пријатељ Срба и сад плаћа цену због тога. Не бира Сарајево у очају муницију којом бомбардује Хандкеа откад је крочио на тло Републике Српске.

Пронашли су сарајевски кербери себи сличне и у Београду. Другосрбијански шљам брзо се нашао при руци мрзитељима српских пријатеља и свега што је српско. Стали су у ред да и они са Башчаршије "испале" према Хандкеу гранату мржње. А Сарајево надгледа да је наведе што ближе нобеловцу.

У очајничким покушајима омаловажавања нобеловца и посете Српској, у сарајевским медијима је освануо - како воле да га потпишу на Башчаршији - "велики српски и београдски писац" Филип Давид. Увек радо виђен гост у Сарајеву кад треба пљувати Србе и њихове пријатеље. Свестан је био нобеловац свега што му се спрема из некада олимпијског града. Рекао је Хандке по доласку у Бањалуку "да је одлучио да дође у Републику Српску упркос јаким ветровима који су били против тога".

- Срећан сам што сам овде. Ово је велики тренутак за мене - рекао је Хандке, а његове импресије најбоље описују, како је рекао, стихови чувене песме недавно преминулог Предрага Живковића Тозовца "дугачка је Лајковачка пруга...".

Након излива мржње из Сарајева славном нобеловцу су много јаснији и Мерлинови стихови "Је` л Сарајево где је некад било..." Није. Умрло је, сахранила га је мржња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)