ЗАТРПАНЕ И СВИЊЕ И ОДГОВОРНОСТ: Уз све гласније промоције еколошких акција, несметано ничу нове дивље депоније

Милица Станојковић

03. 04. 2021. у 12:09

Одговорних нема, изостаје казна, па се виновници лако враћају трационалној методи одлагања "кроз прозор" или на најближој њиви

ЗАТРПАНЕ И СВИЊЕ И ОДГОВОРНОСТ: Уз све гласније промоције еколошких акција, несметано ничу нове дивље депоније

Милица Станојковић

ДОК се у фиокама и на столовима републичких и градских институција гомилају папири, чија примена треба да унапреди животну средину, упоредо са све гласнијом промоцијом еколошких акција, на улицама, у насељима, на приватним поседима, "иза ћошка", расту гомиле смећа и ничу нове дивље депоније.

Кад је у београдском насељу Ковилово, пред угинулим свињама расејаним поред фарме, инспекција затворила очи и запушила нос, а животињски отпад неко затрпао земљом заједно са надлежношћу и одговорношћу, сви прописи су пали у канту за смеће.

И остаће тамо сасвим сигурно док се сваки појединац понаособ не освести да је одговоран за своју околину и да отпад који остави иза себе неће и није дужан да покупи неко други.

Иако филм о дивљим депонијама треба да се премота уназад и да се упре прст у сваког ко је одлажући кесу по кесу, довозећи камион по камион, направио сметлиште где му место није, одговорност републичке и градских инспекција не може бити прескочена. Осим што пребацују надлежност с једних на друге, познати су и по брзини којом излазе на терен. Док они стигну, отпад уђе у еко-систем и постане невидљив. У том случају одговорних нема, изостане казна, па се виновници лако враћају трационалној методи одлагања "кроз прозор" или на најближој њиви.

Тако се бар десило са Ковиловом где ниједна инспекција угинуле свиње није видела, али је подручје на које је указало Удружење "Еко панчевачки рит" подвргла дезинфекцији.

Сви који се надају да ће еколошки проблеми највећег града у Србији бити решени по завршетку супермодерне депоније, требало би да знају да она не може да реши проблем дивљих одлагалишта смећа, јер мешовити отпад тамо неће моћи да се одлаже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)