ВАЉА СЕ ПОГЛЕДАТИ У ОГЛЕДАЛО: Они који су се утркивали да објаве Асанжова открића, сада му пружају само јалову подршку

ГОРАН ЧВОРОВИЋ

18. 01. 2021. у 11:17

ВАЉА СЕ ПОГЛЕДАТИ У ОГЛЕДАЛО: Они који су се утркивали да објаве Асанжова открића, сада му пружају само јалову подршку

Новости

Деценију касније, када Асанжу прети 175 година затвора, нема никога да га голим рукама узнесе на слободу

У ПАСЈА времена, рецепт за дуговечност је да се гледају своја посла. Треба се, међутим, после тога, погледати и у огледало.

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж и даље труне у затвору. Одбијен је захтев за његову екстрадицију, искључиво из страха да не изврши самоубиство, али комад плавог неба и даље гледа иза решетака британског казамата. Одавно је сахранио наду да ће једнога дана поново постати слободан човек.

Трунуо је годинама стишњен између четири зида у апсу и егзилу, изгубио је здравље, жељу за истином платио етикетом криминалца и уништеним животом.

Када је оснивач "Викиликса" износио шокантна открића, светски медији утркивали су се у томе ко ће пре и више на насловним страницама да пренесе пикантне делове поверљиве дипломатске преписке америчких амбасада и конзулата, сензације о убијању цивила у Ираку, злостављању и мучењу заробљеника, тортурама у Гвантанаму, заверама, спрези обавештајних служби са светским компанијама, тајним трговинским споразумима и шпијунирању.

Деценију касније, када Асанжу прети 175 година затвора, нема никога да га голим рукама узнесе на слободу. Уз њега су, много мање сензационалистички и бучно, стала гранска удружења, колективи за људска права и понеки ентузијаста на улици шездесетосмашког изгледа, кога полиција претресе за сваки случај.

Насловне стране светске штампе заузме још само када се око њега огласи суд. Милиони читалаца који су широм планете напајали знатижељу његовим открићима, не демонстрирају улицама тражећи Асанжову слободу, као што то раде када бране своја права. Постао је симбол, није заборављен, али од ове јалове подршке, док вене у затворској мемли, много користи нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)