ПОНОВО НАМ ДОСОЉАВА: Шта се крије иза позива Солане да се убрза улазак Србије у ЕУ?

Иван Ловрић

07. 12. 2020. у 12:09

Све ово залагање Хавијера Солане могло би да се пропрати одавно познатом изреком: не веруј Данајцима ни када ти дарове доносе

ПОНОВО НАМ ДОСОЉАВА: Шта се крије иза позива Солане да се убрза улазак Србије у ЕУ?

Новости

БИВШИ генерални секретар Савета Европске уније Хавијер Солана рекао је да је начин за решавање "косовског питања" наставак преговора Београда и Приштине, али и омогућавање брзог уласка Србије у Европску унију.

Овим речима већ помало заборављеног и оцвалог политичара не би се имало шта замерити. Наравно, када би се овде ставила тачка. Али увек има оно "али", што Србији срећу квари. Изјаву је засолио следећим речима, откривајући мотив свог залагања: "Русија би волела да Србија буде у њеној орбити. Зато морамо брзо поступити са Србијом и понудити јој могућност уласка у ЕУ, што је основно."

Све ово могло би да се пропрати одавно познатом изреком: не веруј Данајцима ни када ти дарове доносе. А чиме нас је даровао овај Шпанац? Бомбардовањем СРЈ док је био генерални секретар НАТО. У овој причи не треба заборавити ни његовог тадашњег колегу, генерала Веслија Кларка, главнокомандујућег Алијансе.

По ранијем рецепту Солане, који је на овим просторима ведрио и облачио, спајао па растурао државе (Србију и Црну Гору), Кларк нам је стално досољавао шта нам ваља чинити. Русију је оптужио да поткупљује наше политичаре, а Србији је препоручио да је се одрекне.

Дакле, и једног и другог жуља руски утицај. У свему овоме можда је добро што у Европској унији постоји свест да на Западном Балкану има и других осим њих. И да кад се повуку, у тај простор уђу Русија и Кина. Међутим, шта је у томе лоше? Јер наш је интерес да сачувамо Косово и Републику Српску, а то се не може и без добрих веза са Москвом.

Овај "милосрдни анђео" Весли Кларк најпре је кроз уносан бизнис на Косову огаравио лице тонама угља. Надамо се да Солана нема те менаџерске афинитете као његов бивши колега, као и Олбрајтова, за коју важи она стара сремачка изрека: не лаје кера ради села, већ ради себе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)