БАТКА ПОНОВО “ПОСЛЕДЊИ ДИКТАТОР”: Демонстрације прекинуле Лукашенков флерт са Западом

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

12. 08. 2020. у 09:33

БАТКА ПОНОВО “ПОСЛЕДЊИ ДИКТАТОР”: Демонстрације прекинуле Лукашенков флерт са Западом

Новости

Кад му ускоро Запад уведе санкције Лукашенко ће бити присиљен да се обрати "свом старијем брату" у Кремљу јер нема избора

ВИШЕМЕСЕЧНИ политички флерт Александра Лукашенка са Западом напрасно су прекинули крвави сукоби опозиције са полицијом после недељних избора. Белоруски председник поново је у немилости Запада, јер му из Вашингтона, а затим и из ЕУ поручују да би морао да оде са функције. Већ му прете и увођењем санкција. Питање је дана када ће поново почети да га зову "последњим диктатором у Европи".

Да се у Белорусији спремао "украјински сценарио" било је сасвим јасно јер су опозиционари најавили протесте због крађе избора и пре него што су отворена биралишта. Али, Лукашенко је помислио да је кренула његова идила са САД јер је после конфликта са "Гаспромом" почео да купује амерички гас и нафту.

За разлику до претходне изборне кампање, чувени Батка овог пута није критиковао Запад и суседне новопечене чланице ЕУ већ Москву. Није штедео многе руске политичаре, а једино је Путина називао старијим братом. Прекорио је Русију што је променила братске односе са Белорусијом на - партнерске. Притом је додао да ће те две земље свеједно остати блиске савезнице.

Кад му ускоро Запад уведе санкције Лукашенко ће бити присиљен да се обрати "свом старијем брату" у Кремљу јер нема избора. Хтео или не мораће да изглади односе са Русијом. Али то ће му бити теже јер је изгубио у Русији популарност коју је имао.

Од кварења односа руководстава у Минску и Москви обе земље могу да имају само велику штету у најширем смислу јер су Руси и Белоруси заиста два врло блиска народа и била би за њих трагедија да се понови случај Украјине. А Западу се Лукашенко свидео само на тренутак, и то док је критиковао политичаре у Москви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Sale

12.08.2020. 11:22

E pa tako je to kad hoćeš, da prostite, dupetom u dva čamca. Do kraja okvasiš gaće. Valjda će ovo da ga probudi pa da prestane sa flirtom prema zapadu. Istu grešku napravio i Januković pa zamal da ga glave košta da ga isti Ruski specijalci nisu spasli u poslednjem trenutku.

Kum

13.08.2020. 00:48

@Sale - Slabo se vi razumete u tamosnje odnose. Okratanje prema zapadu je bio gest nakon vrlo ruznog poteza Rusije koja je svom najblizem savezniku povisila cenu gasa i nafte do nivoa svetskog trzista. Ne znaju sta ce sa naftom i gasom a nisu u stanju da pomognu svog dosta siromasnijeg savenika. Zato bi licno i voleo da tamo dodju na vlast prozapadni ljudi pa tek bi onda videli kako bi ih skupo kostala njihova skrtost. Rusi ne vole mnogo da daju ali vole da trpaju u svoje dzepove lopatom.

Belorus

13.08.2020. 16:51

Lukasenko je izabran od svog naroda, ne razumem zasto se drugi bune i mesaju. Ako neko hoce nesto na silu u Belorusiji, mora da ide u zatvor ili da bezi iz zemlje da ne uznemirava narod. Kod nas opozicija to resava na sasvim povoljan nacin, ne izlaze na izbore da bi Aca lakse pobedio. A zasto ne izlaze? Da se nebi videlo da katastrofalno gube kao u Belorusiji.