БАТКА ПОНОВО “ПОСЛЕДЊИ ДИКТАТОР”: Демонстрације прекинуле Лукашенков флерт са Западом

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

12. 08. 2020. у 09:33

Кад му ускоро Запад уведе санкције Лукашенко ће бити присиљен да се обрати "свом старијем брату" у Кремљу јер нема избора

БАТКА ПОНОВО “ПОСЛЕДЊИ ДИКТАТОР”: Демонстрације прекинуле Лукашенков флерт са Западом

Новости

ВИШЕМЕСЕЧНИ политички флерт Александра Лукашенка са Западом напрасно су прекинули крвави сукоби опозиције са полицијом после недељних избора. Белоруски председник поново је у немилости Запада, јер му из Вашингтона, а затим и из ЕУ поручују да би морао да оде са функције. Већ му прете и увођењем санкција. Питање је дана када ће поново почети да га зову "последњим диктатором у Европи".

Да се у Белорусији спремао "украјински сценарио" било је сасвим јасно јер су опозиционари најавили протесте због крађе избора и пре него што су отворена биралишта. Али, Лукашенко је помислио да је кренула његова идила са САД јер је после конфликта са "Гаспромом" почео да купује амерички гас и нафту.

За разлику до претходне изборне кампање, чувени Батка овог пута није критиковао Запад и суседне новопечене чланице ЕУ већ Москву. Није штедео многе руске политичаре, а једино је Путина називао старијим братом. Прекорио је Русију што је променила братске односе са Белорусијом на - партнерске. Притом је додао да ће те две земље свеједно остати блиске савезнице.

Кад му ускоро Запад уведе санкције Лукашенко ће бити присиљен да се обрати "свом старијем брату" у Кремљу јер нема избора. Хтео или не мораће да изглади односе са Русијом. Али то ће му бити теже јер је изгубио у Русији популарност коју је имао.

Од кварења односа руководстава у Минску и Москви обе земље могу да имају само велику штету у најширем смислу јер су Руси и Белоруси заиста два врло блиска народа и била би за њих трагедија да се понови случај Украјине. А Западу се Лукашенко свидео само на тренутак, и то док је критиковао политичаре у Москви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)