ТАЧКИЦЕ НА ЕКРАНУ: С којим правом се НАТО позива на имунитет за убиство људи

Снежана РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

26. 05. 2022. у 09:56

Из НАТО и даље тврде да су бомбе којима су засули Балкан и Персијски залив - безопасне.

ТАЧКИЦЕ НА ЕКРАНУ: С којим правом се НАТО позива на имунитет за убиство људи

Новости

НЕ знам што вам толико смета та колатерална штета - гледаш екран, мрдаш џојстик, гађаш тачкице. Баш ће пилот да се брине што ће цивил да погине, он је као дете које игра игрице.

Игрица из стихова песме "Они су они" Индексовог позоришта, у делу посвећеном портпаролу НАТО алијансе Џејмију Шеју, који је током агресије на Савезну Републику Југославију патентирао израз колатерална штета за "случајна" убиства цивила, ових дана прешла је на виши ниво. Северноатлантска алијанса се, одговарајући на тужбе које су Вишем суду у Београду поднели оболели од последица бомбардовања осиромашеним уранијумом, позвала на имунитет.

Ко и где на свету може да да имунитет за убиство људи? И с којим правом? И како се дипломатски имунитет по Бечкој конвенцији претворио у имунитет силе? Баш је лако ратовати (додуше уз јак желудац) по овим правилима када знаш да нико не сме да ти суди. За, на пример, према проценама најмање 150.000 убијених људи у Ираку, 350.000 у Сирији, 100.000 у Авганистану током интевенција САД и њихових савезника.

И поред одштета које су италијански војници, учесници НАТО мисије на Косову и Метохији, добили од Министарства одбране своје земље, јер су оболели од последица зрачења осиромашеног уранијума, из НАТО и даље тврде да су бомбе којима су засули Балкан и Персијски залив - безопасне. А разна истраживања на која се позивају живот и смрт су до сада много пута демантовали.

И зато је бланко имунитет штета, не она Шејмијева игра речи. Не што би гласноговорник НАТО рекао узгредна, него права. Штета за правду, за жртве, за обичаје ратовања, за међународно право, за фер правила игре, за морал, за људскост... И доказ да су људи само тачкице из игрице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)