ГДЕ ЈЕ ДАНАС ЗОЛИН ГЛАС: После скандала у Мелбурну, постоји још потреба за правдом?

НЕБОЈША СТАНКОВИЋ

18. 01. 2022. у 10:33

Где је данас тај, бар један глас, једног интелектуалца, негде у овом светском нереду који ће рећи "оптужујем" све оне који суде за "зломисао", за "оно што би могло бити", као да живимо Орвелову дистопију

ГДЕ ЈЕ ДАНАС ЗОЛИН ГЛАС: После скандала у Мелбурну, постоји још потреба за правдом?

Новости

ОПТУЖУЈЕМ, загрмео је са насловне стране француских новина "Орор" Емил Зола, дижући тада свој усамљени глас против лажних оптужби на основу којих је утамничен Алфред Драјфус. Од тада је прошло више од 120 година, али ако је судити по данашњем јутру, свет је онда био у бољој позицији но данас. Јер, сада знамо, имао је бар једног ко има довољно моралне снаге, или бар храбрости, да свој поклич поклони истини и укаже на сво блато у овој афери.

Историја је Золу запамтила, баш као и Драјфуса. Име председника Француске коме је писмо било упућено мало ко зна. Где је данас тај, бар један глас, једног интелектуалца, негде у овом светском нереду који ће рећи "оптужујем" све оне који суде за "зломисао", за "оно што би могло бити", као да живимо Орвелову дистопију. Где је нестала савест у свести, где потреба да се укаже на цинизам "правдољубља" уз чију је помоћ на суду у Мелбурну донета одлука о забрани играња и протеривању из земље најбољег спортисте света.

Шта је са гигантским новинарским кућама, шта је са оним због чега новине постоје, да буду снага неисказаног, а очигледног, да упозоре све на "бачену прљавштину". Зар на страницама бар једног од њих нико ни да коментар састави о задаху јефтиног политичког популизма који пресуђује краљу белог спорта за нешто неурађено, за његову слободу говора и избора који би требало да буду изнад свега.

Постоји ли још, уопште, потреба за правдом?

"Оптужујем", она велика реч која је постала историја са насловне стране од пре више од века, остаје да титра у инат свим "судијама" и вајним "интелектуалцима" широм света који су се срамном пресудом и ћутањем огрешили о Новака Ђоковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)