ПОЛИТИЧКА МАКРОНОВА ПСОВКА: Није проблем у том малом броју антиваксера, већ у недоречености власти

ГОРАН ЧВОРОВИЋ

11. 01. 2022. у 10:09

У савременом свету, права једних престају тамо где почињу да се угрожавају права других

ПОЛИТИЧКА МАКРОНОВА ПСОВКА:  Није проблем у том малом броју антиваксера, већ у недоречености власти

Новости

СМЕ ли један шеф државе да псовком испрозива део сопствене нације, чијег је јединства својом функцијом гарант, као што је то ових дана учинио француски председник Макрон, када је поручио да баш воли да завитлава невакцинисане, нашта је портпарол владе додао да антиваксери, у ствари, завитлавају остали свет, а премијер Кастекс на све то закључио да није увреда председникова псовка, него то шта другима раде они који неће да се цепе? Макрон је придодао и да неодговорни нису грађани.

Још је Сократ утврдио основе грађанске припадности, што је и главом платио. То су одговорност, дужност и солидарност. Сократ је заговарао индивидуални морални интегритет и позивао се на савест, сматрајући да грађанина не одређује само место где живи. Француска републиканска девиза гласи "Слобода - једнакост - братство". У овој трећој речи садржане су и солидарне обавезе. У савременом свету, права једних престају тамо где почињу да се угрожавају права других. Право неког да не буде вакцинисан престаје тамо где почиње право лекара да се не врати кући заражен и његове деце да остану здрава.

Постоје лична, али и колективна права. Ова друга су старија. Француска држи светски рекорд с 92 одсто вакцинисаних изнад узраста од 12 година и тешко да више од тога може да се рачуна на грађанску свест. Увек ће се наћи неко ко није читао Сократа, или му је дражи Ниче који није марио за слабиће, па поручивао да онога ко пада, треба још и гурнути. Није проблем у том малом броју антиваксера, већ у недоречености власти која се не усуђује да распише обавезну вакцинацију и тако рашчисти ствари. Није корона ништа посебно у том смислу - деца која крећу у школу морају да приме чак 11 обавезних вакцина. Тако долазимо до тога да цепљење и Макронова псовка нису здравствена, већ политичка ствар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (0)

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе