БРЗИНА ПУЖА: Уместо озбиљних корака, Србија добила нова обећања из ЕУ

Горан Чворовић

11. 12. 2021. у 09:56

Биће то још једна у низу оних конференција које су досад одржане да би се декларативно ставило до знања да без инвестирања у Западни Балкан ЕУ неће моћи да оствари свој стратешки циљ

БРЗИНА ПУЖА: Уместо озбиљних корака, Србија добила нова обећања из ЕУ

Новости

ОБЕЋАЛИ су нам два кластера, али ће нам отворити само један. Није важно. Навикли смо. Дај шта даш. На нашем путу ка ЕУ, брзином пужа, сваки напредак велики је као кућа. Сада смо добили нова обећања.

Француски председник Емануел Макрон, најављујући предстојеће полугодишње председавање његове земље ЕУ, Западни Балкан, од Нове године, ласкаво је ставио у центар њене политике која се односи на суверену Европу. Без нас, каже, нема ни суверености. Ову политику стабилности и просперитета суседства ЕУ оценио је, уз заједничку одбрану, као стуб без кога дугорочно неће моћи да се изгради Европа мира, ако се наш регион запостави и остави, као до сада, испод бриселског радара.

Амбициозно је најавио политички ангажман, инвестиције, економску интеграцију, решавање питања мањина које су распрострањене по целом региону. Речју, предстоји нам процват у сваком смислу. Човеку да буде мило и топло око срца.

Да би се ове лепе речи преточиле у дело, заказана је већ за јун и конференција ЕУ - Западни Балкан, на којој ће Брисел, извесно, потврдити европску перспективу нашег региона. Дежа ви. Биће то још једна у низу оних конференција које су досад одржане да би се декларативно ставило до знања да без инвестирања у Западни Балкан, и остављања региона у ситуацији у којој се тренутно налази, ЕУ неће моћи да оствари свој стратешки циљ, заокруживања у природну целину. Прва таква обећања чули смо још пре више од двадесет година. Овом брзином век споро пролази.

Остаје нам да верујемо Макрону, који се досад показао као пријатељ и испуњавао обећања, формулишући их, својевремено, испод калемегданских зидина, као нико пре њега, на српском језику. Уколико буде имао времена да их бар делом испуни, јер га већ у априлу чекају избори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ЛАЖИ: Опсежна документација о вишедеценијском британском систематском дезинформисању мало кога је изненадила