РОШТИЉАЊЕ НАД ГРОБОВИМА: Да ли се венци полажу и у име оних који су се у недељу квадовима возили по хумкама стратиша у Јајинцима?

Лидија Зечевић

19. 10. 2021. у 10:14

Онима који венце носе морало би да буде важно да се ово место поштује

РОШТИЉАЊЕ НАД ГРОБОВИМА: Да ли се венци полажу и у име оних који су се у недељу квадовима возили по хумкама стратиша у Јајинцима?

Новости

ДАН ослобођења Београда у Другом светском рату, 20. октобар, обележавамо сутра. Због хероизма својих грађана, као и жртава које су поднели, Град Београд је 20. октобра 1974. године одликован Орденом народног хероја. Сваке године у ово време, сва средства информисања подсећају на догађаје из 1944. године, ужасе рата и, пре свега, пале у борби против фашизма.

Град Београд, као и претходних година, припрема програм обележавања 20. октобра, следе говори, заклетве о незабораву, полагање венаца на хумке настрадалих. Већина грађана то оправдано сматра цивилизацијским понашањем.

У име баш те већине, неизбежно је питање да ли ће и на стратиште 80.000 Срба, Јевреја, Рома и других антифашиста заувек заустављених на Војном стрелишту Краљевине Југославије у Јајинцима, неко однети венац? И у чије име? Да ли "сећање на хероје" чувају и они који су се у недељу квадовима возили по хумкама? Да ли се венац носи и у име "госпође" коју су "усликали" из Музеја жртва геноцида како се сунча на месту које се "издваја у односу на остала места страдања по масовности жртава и суровој систематичности у ликвидацији и прикривању злочина над недужним становништвом"?

Наравно да их све скупа, који у Јајинцима, по гробовима недужних роштиљају, сунчају се, излетују, није брига. Они су, сигурно је, "тикве без корена", недостојне помена осим у контексту својих недела. Али, онима који венце носе морало би да буде важно да се ово место поштује.

"Носачи венаца" сузбијају бахатост у разним сферама живота, од вожње до ларме у кафанама. Немогуће је да не могу да пронађу механизам који ће заштити мир над сенима 80.000 мученика чији је хероизам ставио орден на ревер сваког грађанина Београда.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)