ЗАЧАУРЕНА ПРИШТИНА: Зашто Куртију и његовим следбеницима смета инцијатива “Отворени Балкан”

Драгутин Стевановић

02. 08. 2021. у 10:38

Курти и екипа немају ништа друго да понуде осим стварања сталних тензија и измишљања непријатеља

ЗАЧАУРЕНА ПРИШТИНА: Зашто Куртију и његовим следбеницима смета инцијатива “Отворени Балкан”

Новости

БРЖИ проток људи и робе, камиони који пролазе без задржавања, отворено тржиште рада... Огромна уштеда и времена и новца. Све то предвиђа иницијатива "Отворени Балкан", наследница досадашњег "мини-шенгена".

Србија, Северна Македонија и Албанија одлучиле су да не седе скрштених руку у чекаоници ЕУ, већ су предузеле конкретне кораке ка међусобном економском повезивању, на добробит и грађана и привреде. Очекивано, на поруке са скупа у Скопљу Приштина је најбурније реаговала, упозоравајући на опасност од "Вучићевог пројекта стварања нове Југославије" и "великосрпских идеја", бацајући притом дрвље и камење на Раму што у свему учествује.

Уместо да се придуже политици отварања према свима, Курти и његови следбеници изабрали су да се зачауре, стварајући микросвет у којем су он и тзв. Косово све што нису: премијер и држава. У тај скучени простор ретко кога пуштају. Сметају им и званичници из Београда, ходочасници који би да обиђу светиње на КиМ, па чак и спортисти. А те замишљене границе којима су се опасали, све су више омча око врата свим грађанима на КиМ.

Курти и екипа, међутим, немају ништа друго да понуде осим стварања сталних тензија и измишљања непријатеља. То им је постало главно средство скретања пажње од економског суноврата, јачања корупције и криминала и свеопштег каскања. Остали су у рововима, држећи Београд стално на нишану, не примећујући да се свет око њих рапидно мења и да су главне битке на економском пољу и за што већи број вакцинисаних. Не виде ни да им је Америка у коју су стално загледани предалеко, а да их Европска унија неће.

Оставимо, ипак, могућност да је случај Куртија и приштинских главешина много једноставнији. Можда само пате од агорафобије. А за то постоји терапија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)