ДЕМОНСТРАЦИЈА МРЖЊЕ: Пришина показала право лице односом према српском храму

Драгана ЗЕЧЕВИЋ

12. 06. 2021. у 10:36

Јасно је да и албанска омладина одраста на матрици да све што је српско треба мрзети

ДЕМОНСТРАЦИЈА МРЖЊЕ: Пришина показала право лице односом према српском храму

Новости

ХРАМ у Приштини треба да буде храм свих нас, да нас обједињује и сабира у миру, љубави и слози.

Ове речи владике Теодосија, који је са свештенством Епархије рашко-призренске, у четвртак, први пут после 23 године, служио литургију у недовршеном Храму Христа Спаса у Приштини, очито су засметале приштинским властима.

Недуго после поруке мира, светињу, која је безброј пута скрнављена у протекле две деценије, опколили су припадници косовске полиције, вршећи некакав увиђај. Јутро после литургије, на храму је освануо графит "Исус мрзи Србе".

Тиме је настављен низ скрнављења светиње у центру града из које је 1999. године протерано 40.000 Срба, који би се, да су остали на својим огњиштима, без сумње окупљали у храму. Али, нажалост, Албанци су је претворили у јавни тоалет, пентрали се по зидинама вежбајући алпинизам, а онда је и једна естрадна уметница, полунага, снимила спот баш у храму.

Али, онима којима ништа није свето, све то није било довољно. После "полицијског увиђаја" код светиње, око које једино није покошена трава, стигла је и та порука да Србе мрзи Бог.

Јасно је да и албанска омладина одраста на матрици да све што је српско треба мрзети. Иако деценије показују да мржња никоме добро није донела. Демонстрације студената приштинског универзитета због служења литургије само су наставак напада на власништво Српске православне цркве.

Опустели град и храм у њему најболнији су подсетник и сведочанство на страдање и егзодус српског народа са простора KиМ и управо зато албанским политичарима сметају верници који су се у овој светињи сабрали. Макар на једној литургији.

И зато с правом стоји питање - да ли овако албански политичари и академска заједница планирају заштиту верске и културне баштине СПЦ на Kосову и Метохији?

Кад им смета и мирис тамјана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)