"ЗАБОРАВЉАЈУ" ДА ПРИЈАВЕ СКУПОЦЕНЕ САТОВЕ: Само на “Тесли” запленили часовнике вредне 1,1 милион евра

Танјуг

23. 11. 2020. у 15:16

ЗАБОРАВЉАЈУ ДА ПРИЈАВЕ СКУПОЦЕНЕ САТОВЕ: Само на “Тесли” запленили часовнике вредне 1,1 милион евра

Фото: Управа Царина

ВРЕДНИ поклони и роба, као и скупоцени сатови морају се пријавити при уласку или изласку из земље, упозорава Управа царина и напомиње да многи путници "заборављају" да то учине.

Урава царина указује да су у протеклих месец дана осујећена три покушаја да се прокријумчаре скупоцени сатови, чија се вредност процењује на више хиљада евра.

Последњи у низу таквих случајева забележен је у суботу на прелазу Хоргош, када су цариници испод сувозачког седишта једног поршеа пронашли мушки "ролекс" вредан око 8.000 евра.

Њега је покушао да прокријумчари 30-годишњи турски држављанин, који је путовао са сувозачем из Немачке ка Турској у "поршеу" немачких регистарских ознака.

Са феноменом кријумчарења луксузних сатова најчешће се, ипак, суочавају цариници на београдском аеродрому "Никола Тесла", који су у последње три године открили и запленили чак 47 скупоцених сатова укупне вредности преко 1,1 милион евра.

Тако је 30. октобра на руци 28-годишњег српског држављанина који је допутовао из Сједињених Америчких Држава откривен сат "брајтлинг навитајмер" вредан око 5.000 долара.

Слична ситуација се догодила на аеродрому и два дана раније када је летом из Истанбула стигао путник који је на руци носио ролекс купљен у Црној Гори.

Он је истог дана на излазу из Црне Горе оверио документа за повраћај пореза на сат вредан готово 11.000 евра и отпутовао ка Истанбулу, где се укрцао на лет за Београд.

Царина подсећа да држављани Србије имају повластицу за унос робе у вредности до 100 евра.

Са собом могу носити и робу вреднију од наведеног лимита, али онда она подлеже наплати дажбина.

Управа царина указаује да уколико неко носи робу до укупне вредности од 3.000 евра, за коју је јасно да је намењена за личне потребе, а не за даљу продају, на граници ће бити примењен такозвани скраћени царински поступак.

Тај поступак се спроводи уз јединствену стопу царине од десет одсто и стопу ПДВ-а која у највећем броју случајева износи 20 одсто.

Уколико је роба вреднија од 3.000 евра, она ће бити оцарињена у редовном царинском поступку, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)