ТРАКА ЈОШ КРИЈЕ КЉУЧ ТРАГЕДИЈЕ: Завршен теренски део војне истраге пада авиона ВС миг 21, делови на експертизи у Батајници

В. МИТРИЋ - Р. ДРАГОВИЋ

27. 09. 2020. у 22:00

ТРАКА ЈОШ КРИЈЕ КЉУЧ ТРАГЕДИЈЕ: Завршен теренски део војне истраге пада авиона ВС миг 21, делови на експертизи у Батајници

Фото В. Митрић

УВИЂАЈ на месту пада авиона "миг 21" Ратног ваздухопловства у селу Брасина код Малог Зворника, где су у петак ујутру живот изгубила двојица пилота Војске Србије Дејан Крсник и Звонко Васиљевић, завршен је, а сви делови олупине војне летелице камионима су пребачени у Ваздухопловни завод "Мома Станојловић" у Батајницу.

Комади уништеног "мига" наредних дана биће подвргнути детаљним анализама, како би војне комисије које раде на расветљавању трагедије дошле до тачног узрока пада авиона.

На месту несреће пронађен је и уређај за снимање параметара рада летелице. Од траке на којој су забележене промене у раду мотора и склопова очекује се да помогне објашњавању последњих тренутака авиона у ваздуху, где се крије кључ трагедије у којој су погинули мајор Крсник и капетан прве класе Васиљевић.

Није сасвим објашњено ни катапултирање посаде, која је до последњег тренутка покушала да авион, који је тонуо ка тлу, подигне у висину. Према правилима у авијацији, одлуку о напуштању авиона доноси заповедник летелице. Конструкција двоседих "мигова 21" је таква да у случају катапултирања обојица пилота истовремено излећу из авиона.

Да су са места несреће покупљени сви материјални докази потврдио је у недељу и министар одбране Александар Вулин.

- Војне комисије су завршиле рад на терну и сви материјални докази су прикупљени, остаци летелице су уклоњени и пренети у Ваздухопловни завод - рекао је Вулин и појаснио да ће стручњаци тек утврдити које је податке забележио снимач параметара.

ДАТУМ САХРАНЕ

МЕСТО и датум сахране пилота Дејана Крсника и Звонка Васиљевића, како нам је речено у Војсци Србије, биће саопштени накнадно. Последњем испраћају, по обичају, претходиће и комеморација у Команди Ратног ваздухопловства ВС.

Овај уређај, за разлику од "црне кутије" из других типова летелица, бележи само параметре рада авиона, не и разговор пилота. Министар одбране је најавио и брзе резултате војне истраге.

- Видећемо како је функционисао авион и како су пилоти управљали. У Команди Ратног ваздухопловства тренутно раде обе комисије, коју воде генерали Поповић и Бјелић. Они проучавају све доказе и веома брзо ће изаћи са закључцима. Не могу да се обавежем на конкретно време, датум или дан, јер је све у рукама стручњака - нагласио је Вулин и додао да нико у Војсци не може да нареди комисији да ради брже или спорије, јер су то самостални органи.

Фото В. Митрић

Према процедури, сви подаци из истраге биће достављени тужилаштву које одлучује о случају и евентуалним даљим радњама.

И тужилац Вишег јавног тужилаштва у Шапцу Зоран Обрадовић потврдио је за "Новости" да је увиђај на месту авионске несреће завршен. Према његовим речима, заменик тужиоца, који је радио увиђај, уз асистенцију војних и других експерата наложио је обдукцију тела погинулих пилота.

ПАДАЈУ И АВИОНИ НАЈВЕЋИХ

МИНИСТАР одбране Александар Вулин, гостујући на ТВ Прва, подсетио је у недељу да овакве несреће нису карактеристика само наше војске.

- Велика трагедија погодила је Украјину, где је у авионској несрећи погинуло чак 26 кадета. Један од најсавременијих авиона Ф-35 у протеклих неколико година пао је три пута, а ваздухопловство САД у протеклих пет година изгубило је 133 пилота и чланова посаде - рекао је Вулин и нагласио да се у нашој војсци неупоредиво више лети него пре неколико година.

О силини удара "мига 21" у тло, на месту трагедије сведочио је у недељу дубок кратер у дну њиве, на свега неколико десетина метара од породичне куће Танасковића у Брасини. Летелица, пошто се зарила у земљу, упалила се, а потом је уз снажну детонацију која је узнемирила житеље овог краја, и експлодирала.

Највећи део олупине у недељу је био уклоњен из њиве уз кућу Танасковића. Мештани кажу да су остаци авиона сатима одвожени камионима. Остали су само мањи остаци, заривени у иловачу.

Стање повређеног Витомира Танасковића, према нашим сазнањима, стабилно је, иако му је живот био угрожен. Он је претрпео тешке опекотине главе, грудног коша и удова. У тренутку пада летелице сакупљао је орахе на имању. По свему судећи, схватио је да ће се авион сурвати недалеко од његове куће, па је у последњем тренутку супрузи рекао да сиђе у подрум. Некако је и сам успео да избегне најгоре.

Како каже његов зет, Мирослав Томић, у процени ове ситуације помогло му је његово ратно искуство. Витомир је радио као полицајац у Београду, али је одлазио и на борбене задатке широм земље. Пошто је отишао у пензију вратио се на имање у родно село.

САУЧЕШЋЕ, НЕ И УТЕХА

У КУЋУ Васиљевића у Доњој Борини непрекидно долазе комшије, пријатељи, рођаци и Звонкове колеге. Изјављују саучешће и говоре о погинулом пилоту као људини и диву наше авијације. Нико нема речи утехе за родитеље и брата, Звонкову супругу и децу, који су Београду.

Мештани Доње Борине и Брасине истичу и да су били поносни на Звонка. Сви су га познавали и волели, још од детињства. Био је дете и младић за пример у свему.

- Поносили смо се њиме, јер је био добар човек, официр и пилот. Ето, судбина је хтела да овде, међу нама, заврши свој честити живот - кажу житељи села под Гучевом.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)