ТРИ МЕСЕЦА ПОСЛЕ СМРТИ Исповест мужа умрле Бобане: У наш стан не улазим, беба лепо напредује...

Милена МАРКОВИЋ

25. 09. 2020. у 12:00

ТРИ МЕСЕЦА ПОСЛЕ СМРТИ Исповест мужа умрле Бобане: У наш стан не улазим, беба лепо напредује...

Фото Приватна архива

ВИДЕЛА је лице своје тек рођене, жељене бебе. Успела је да се, два-три пута, јави Мирославу, својој првој и јединој љубави.

Разговори кратки... Питала је за њиховог маленог сина. Супругу поручила: волим те највише на свету. Онда је телефон заћутао. Онда је настала агонија која траје и којој се не назире крај.

Бобана Момчиловић Величковић (30) шампионка Европе у стрељаштву, изгубила је у тешкој борби за живот који је волела, онако како га млади воле. А, она и више од тога... Радовала се што на свет доноси дар њене и Мирослављеве љубави. И донела је, а умрла 20 дана после порођаја. Њихов син Вукашин сада има три месеца и 24 дана. У њему, његовом лицу, тата види њихову Бобану од које их је одвојио, могуће је, нечији немар. Пропуст? Нестручност? Или, потреба да неко сопствену каријеру окити пером: имао сам поверење европске шампионке?

Да ли је понешто од свега овога коштало живота Бобану Момчиловић Величковић, утврдиће надлежна струка. У то, њен супруг не сумња.

- Очекујемо још налазе сложене обдукције Института за патологију Медицинског факултета, после којих ће се надлежни тужилац определити да ли ће наставити истрагу - каже Мирослав Момчиловић, за "Новости". - И, како ми је адвокат наговестио, ови резултати би могли да стигну можда и до краја месеца.

Враћамо сећање...

Бобана Момчиловић Величковић, царским резом се породила у Здравственом центру у Зајечару 1. јуна. Трудноћу је пратио и порођај обавио др Зоран Рошко, који је био у току да је трудноћа ове младе жене - ризична. Била је дијабетичар. Истог дана, увече, њено стање се, после порођаја, искомпликовало. Имала је повишен притисак, а ујутро су од њеног супруга затражили да хитно достави магнезијум, јер га у породилишту нису имали. Када је стигао, утешили су га: магнезијум смо набавили, али је Бобана у "еклампсији", стање које може да буде фатално, поготово за породиље ризичне трудноће. Мирослав је, одмах, тражио да Бобану хитно превезу у Београд, али га је др Зоран Рошко све време убеђивао да је "све у реду".

Бобанин супруг, ипак, није се помирио са овим објашњењем: грчевито се борио да се снађе у читавој тој муци и помогне да његова љубав, његов живот и мајка њиховог тек рођеног сина, победи и овог пута, као на бројним стрелиштима широм света. Успео је да обезбеди хеликоптер да је превезу до референтне установе у престоници. Ништа није могао он, пре тога, на своју руку. Лекар коме је Бобана веровала и који ју је породио био је сигуран: нема места за бригу, убрзо скидамо конце и она ће с бебом кући. Бобана је ипак транспортована у Београд, после пет дугих, предугих и кобних дана. Примљена је на неурологију КБЦ Србије. Надљудска борба лекара није уродила плодом. Касно је стигла.

- Нама је сада најпотребнији мир - говори Мирослав Момчиловић. - Толико нам је потребан да немам снаге да се интересујем ни шта су досад урадили надлежни у држави који су Бобанину смрт истраживали.

УСПОМЕНЕ Венчање Мирослава и Бобане, Фото Приватна архива

Ужасно је тешко овом младом човеку да говори кроз шта пролази од дана када је, у најлепшим тренуцима, његова Бобана отргнута из живота. Његова велика љубав. И дивно људско биће. Велико, а скромно у свему.

Свако питање које би отворило причу, откинуло делић оне коју он носи у себи, брани је и чува, засеклo би га и изнова пољуљалo.

- Све је тако свеже и све боли... помислио сам да ће време, малчице, да полечи ово што смо доживели. И, пристао сам да разговарамо. А, сада видим да сам још слаб и да на то нисам спреман - извињавао се екипи "Новости". - Мислим да се мозак сам опире и сликама и успоменама на које ме подстичете. Опире се свему што смо Бобана и ја живели и проживели. Она је била део мене, мог живота. И ову енергију коју имам желим да усмерим у мисију, пазећи на нашег сина. Да га подигнем.

ПРИЈАТЕЉ, ДОК САМ ЖИВА

ДОК разговарамо са Мирославом Момчиловићем, с њим је и Бобанина пријатељица и тренер Јасна Шекарић. Она им је један од ослонаца и подршке. Бобану зна од детињства, била с њом у репрезентацији, постале пријатељице, тако су и Мирослава упознале.

Фото В. Данилов

- Бобанина и његова љубав је била посебна, несвакидашња - каже нам Јасна. - Нажалост, десило се то што се десило. Њеним ненаданим одласком, ја ћу бити пријатељ њене породице док сам жива.

Учини нам се на тренутак да су само бол и немерљива патња - неизречени одговори. Да смо пред човеком који трпи огромну неправду, чак и од самог Бога, који је бануо у малену породицу. Покидао јој снове и планове.

- Наша беба лепо напредује - каже Мирослав. - Ми смо код моје мајке. У Бобанин и мој стан готово не улазим. Не могу. Све је још тако свеже. Можда за годину... Или, коју годину још... Можда ћу тада бити јачи.

Мирослав Момчиловић поднео је кривичну пријаву надлежном тужиоцу за извршење кривичног дела услед којег је његова супруга изгубила живот. Како би се утврдила истина о узроку њене смрти.

- Да знате: ја Бобану не могу да вратим... Али желим да на овај начин спречим да се то што сам ја, што смо ми сви ми доживели, нико више не доживи. Да више нико не доживи такву бол.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)