КВОТЕ БЕЗ ЦАРИНЕ: Почела примена споразума са Великом Британијом и Северном Ирском

С.Б.

21. 05. 2021. у 21:08

ПОЧЕЛА је примена Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске и Србије.

КВОТЕ БЕЗ ЦАРИНЕ: Почела примена споразума са Великом Британијом и Северном Ирском

Фото: Танјуг/Тања Валић

За привреднике Србије који послују са овим тржиштем то значи смањење царинских стопа у односу на почетак године. У спољнотрговинској размени између Србије и Уједињеног Краљевства, износи царина ће се вратити на период као и када је је ова земља била чланица ЕУ, уз прописане квоте на пољопривредне производе.

- Споразум ће допринети враћању нивоа спољнотрговинске размене привредника обе стране, а свакако и задржавање позиције добављача од стране српских компанија на тржишту Уједињеног Краљевства - истиче Марица Видановић из Привредне коморе Србије. - Очекује се и повећање трговинске размене, веће присуство британских инвестиција, јачање сарадње и привредних веза, као и већем српском извозу на британско тржиште посебно прехрамбених производа, као и производа гумарске, текстилне и металне индустрије.

Укупна вредност спољнотрговинске размене износила је 2020. године 529,3 милиона евра, пет одсто мање у односу на 2019. годину. У овом периоду остварен је суфицит од 53,5 милиона евра. Покривеност извоза увозом износила је 122,5 одсто. Укупна спољнотрговинска робна размена Србије и Уједињеног Краљевства за прва три месеца 2021. године износила је 138 милиона евра што је за 2 одсто мање него у истом периоду прошле године, када је вредела 141 милион евра. Током овог периода, остварен је суфицит у износу од 36 милиона еура, а проценат покривености увоза извозом је 171,4 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)