ТРЕШЊЕ ТРИ ПУТА СКУПЉЕ ОД ЈАГОДА: Богата понуда на пијацама широм Србије, а ево шта кажу трговци (ФОТО)

Е. Б. Т.

19. 05. 2021. у 11:30

ДОМАЋЕ јагоде на зеленим пијацама широм Србије су знатно јефтиније него лане и углавном се продају од 250 до 350 динара за килограм.

ТРЕШЊЕ ТРИ ПУТА СКУПЉЕ ОД ЈАГОДА: Богата понуда на пијацама широм Србије, а ево шта кажу трговци (ФОТО)

Фото: Е. Б. Т.

Најкрупније су 400, а оне ситније и слабијег квалитета 200 динара. На кванташу, њихова цена је од 200 до 250 динара. Прошле године у ово време јагоде су се на зеленим пијацама продавале од 500 до 600 динара.

Сезона трешења још није почела, али су се прве домаће јуче ујутру појавиле на "Велетржници" и коштале су 350 динара. Почетком месеца цена чилеанских трешања у једној београдској пиљари од 4.300 динара изненадила је потрошаче. Сада се ово бобичасто воће из увоза ретко где продаје на зеленим пијацама, а наши репортери у престоници наишли су на грчке за 1.000 динара.

Тезге су пуне домаћих јагода и, мада су оне јефтиније него прошле године, један произвођач из Гроцке, који их продаје по цени од 300 до 350 динара, каже да је потражња лошија.

- И то је људима скупо, слабо купују - објашњава нам Зоран, који ради на једној београдској пијаци. - Чекају да падне цена. Међутим, ако се настави овакво време и буде кише као што се најављује, то ће да "убије" јагоду, а онда сигурно неће појефтинити.

Управник београдског кванташа, "Велетржнице", Ненад Маринковић истиче нам да су сада у понуди само домаће јагоде и да их свакога дана пристиже све више.

- Увозне су завршиле, ово су све домаће и коштају од 200 до 250 динара - наводи Маринковић за наш лист. - Углавном су из Гроцке, Смедерева, Шапца... Како се повећава понуда, тако и потражња расте. Ако буде сунца, пристизаће их још више, али лоше време, киша би их уништила.

Он истиче да су се појавиле и прве домаће трешње по цени од 350 динара.

- Међутим, то је само неколико гајбица, а очекује се да у већим количинама почну да стижу за седам дана - каже Маринковић. - Било их је мало, па то још није довољно да би стигле до зелених пијаца.

ИЗ УВОЗА "ПАПРЕНИЈЕ"

У ПОЈЕДИНИМ трговинским ланцима домаћу јагоду продају за 300 динара по килограму. Многи у понуди имају ово воће само из увоза и зато је скупље, паковање од 250 грама кошта 125 динара. У мегамаркетима се продају и брескве и нектарине по цени од 250 до 400, док кајсије коштају и до 500 динара.

Наши репортери су на једној београдској тржници пронашли само грчке по цени од 1.000 динара. Продавац каже да је набавио тек 15 килограма да види како ће ићи продаја.

- Јутрос сам их први дан понудио, хтео сам да пробам, да видим да ли ће бити неке потражње - вели нам Јован. - Мислио сам да нико неће да их купи, али могу вам рећи да сам изненађен, до поднева је четворо људи пазарило по пола килограма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)