ДО 64.000 ДИНАРА ЗАРАДЕ ОСЛОБОЂЕНИ ПОРЕЗА: Усвојени закони за опорезивање фриленсера

Танјуг

28. 04. 2021. у 16:00

СКУПШТИНА Србије усвојила је данас измене Закона о порезу на доходак грађана и допуну Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, које се односе на опорезивање фриленсера.

ДО 64.000 ДИНАРА ЗАРАДЕ ОСЛОБОЂЕНИ ПОРЕЗА: Усвојени закони за опорезивање фриленсера

Скупштина Србије

Влада Србије је 21. априла постигла договор са фриленсерима о наплати пореза који подразумева да се обавезе по основу пореза и доприноса утврђују решењем Пореске управе које долази након усвајања закона.

На годишњем нивоу опорезивању не подлежу приходи у висини до 384.000 динара.

Нормирани трошкови признају се у висини од 50 одсто оствареног прихода, не обрачунава се камата до дана доношења решења Пореске управе.

И порези и доприноси се плаћају у 120 једнаких месечних рата у току наредних 10 година.

Прецизирано је да они фриленсери који месечно зарађују до 64.000 динара неће имати обавезу да плаћају порезе и доприносе које нису платили из претходног периода.

Како је раније рекао министар финансија Синиша Мали, за све остале обезбеђено је правично и прогресивност опорезивања.

Мали је навео да договорено да од 1. јануара 2022. године плаћају порезе и доприносе квартално уз признавање нормираних трошкова у висини троструког неопорезивог износа зараде што је сада 54.900 динара.

Министар је рекао да они који зарађују доста више имају довољно времена до до 1. јануара 2022. године своје пословање усагласе са постојећим законским нормама и да се региструју као предузетници, да оснују своје правно лице, свој ДОО или на био који други начин регулишу свој статус.

Како је раније саопштила Влада Србије, на састанку са фриленсерима 21. априла договорено је да се радницима на интернету, односно фриленсерима, омогући уписивање радног стажа сразмерно уплаћеном делу обавеза.

Рок за усвајање свих законских прописа који ће дефинисати будући статус радника на интернету померен је на 1. јануар 2022. године, до када ће важити до сада договорени услови.

На том састанку је договорено да ће Удружење радника на интернету и Удружење фриленсера одредити своје представнике, који ће учествовати у радној групи која има задатак да изради предлоге нових законских решења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

Milan frilenser

28.04.2021. 19:59

Velika vecina frilensera je zadovoljna sa ovim predlogom.Samo mali deo frilensera je nezadovoljan i to vecinom oni sa ogromnim prihodima.Onaj ko ima mesecno preko 2 hiljade evra, ima mogucnost otvaranja firme kakve zeli.Ovo je skoro pa najpovoljniji model za frilensere - rezidente u svetu.